Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київська міська рада звернулась до Кабінету Міністрів України з вимогою скасувати Постанову, яка може повністю паралізувати роботу волонтерських організацій в Україні

23 листопада 2023 року, 14:40

Київська міська рада звернулась до Кабінету Міністрів України щодо скасування постанови № 953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» та ведення суспільного діалогу. Таке звернення було підтримано сьогодні, 23 листопада, на пленарному засіданні Київської міської ради 69 депутатами.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київради Володимир Бондаренко, Постанова Кабміну, яка набуде чинності з 1 грудня 2023 року, значно посилить вимоги до документального оформлення гуманітарної допомоги, що надходить від благодійних організацій й організацій – донорів із-за кордону.

«Реалізація цієї Постанови може повністю паралізувати роботу волонтерських організацій у питаннях прийому та розподілу гуманітарних вантажів. «20 кіл пекла» – саме так охрестили волонтери порядок із 20 пунктів, виконати які пропонує Уряд, щоб гуманітарна допомога дісталася до того, хто її потребує. По-перше, згідно з новими вимогами дозвіл на пропуск гуманітарної допомоги на територію України буде надаватися винятково після її попередньої реєстрації в автоматизованій системі. Часто вантаж іноземних донорів формується з тисячі приватних пожертв громадян інших країн, тому ніхто не складатиме детальний перелік донорської допомоги. Буде: «беріть або відмовляйтесь». Українським волонтерським організаціям доведеться відмовлятися від гуманітарних вантажів просто через формальну бюрократичну вимогу. По-друге, в порядку визначені стислі терміни в доставці та розподілі гуманітарних вантажів. Непередбачувані умови війни не дозволять завжди їх дотримуватися. По-третє, порядком передбачений обов’язковий електронний звіт від кінцевого отримувача гуманітарної допомоги. Цікаво, як урядовці уявляють можливість отримати звіт від військових «на нулі» з окопів або від мешканців прифронтових міст, які щодня перебувають під ворожими обстрілами», – наголосив Володимир Бондаренко.

Заступник міського голови – секретар Київської міської ради підкреслив, що окрім цих трьох є ще 17 пунктів, недотримання яких несе загрозу для волонтерської організації бути виключеною з отримувачів міжнародної гуманітарної допомоги.

«Фактично з 1 грудня 2023 року діяльність волонтерських організацій у забезпеченні гуманітарної допомоги буде поза законом та у правоохоронних органів з’являться підстави порушувати щодо волонтерів карні справи. Уряд має розуміти, що новим порядком зупиняє допомогу нашим військовим та мільйонам простих українців, які її критично потребують. Не заперечуємо, що потрібно покращувати облік гуманітарних вантажів, але влада має спершу запитати думку у волонтерів, а не спускати чергове рішення згори. Ми закликаємо Кабінет Міністрів України скасувати або відтермінувати набрання чинності постанови № 953 та розпочати системний діалог із волонтерами задля реального забезпечення сприятливих умов для здійснення їхньої діяльності. Бюрократією Перемогу не здобудеш! Маємо спільно діяти заради Перемоги», – додав Володимир Бондаренко.

Лист звернення – за посиланням.

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]