Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київська міська рада звернулась до Міжнародного олімпійського комітету щодо недопущення до участі в Олімпійських іграх спортсменів із російської федерації та республіки білорусь

09 лютого 2023 року, 18:07

Київська міська рада звернулась до Міжнародного олімпійського комітету щодо недопущення до участі в Олімпійських іграх спортсменів із російської федерації та республіки білорусь. Таке звернення прийняли на пленарному засіданні Київської міської ради.

Як зазначив депутат Київської міської ради, перший чемпіон світу з дзюдо в історії України Георгій Зантарая, армія росії продовжує вбивати жінок і дітей, катувати мирних жителів, знищувати українські міста та села, руйнувати інфраструктуру, водночас політики та журналісти рф погрожують ядерною зброєю всьому світу та Європі, а через атаки на енергетичну інфраструктуру України сусідні країни разом з нами також залишаються без світла.

«Спортсмени нашої країни були вимушені залишити свої рідні міста, втратили стабільне життя та можливість займатись улюбленою справою. 220 атлетів та тренерів – вражаюча кількість людей, які загинули під час цієї війни. Понад 320 спортивних споруд знищено або зруйновано. Крім цього, станом на ранок 08 лютого 2023 року більше ніж 1 381 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії росії. За офіційною інформацією 461 дитина загинули та понад 920 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Ці цифри, на жаль, не остаточні. Попри війну в Україні та геноцид нашого народу, в міжнародній олімпійській спільноті розпочато обговорення питання умов та можливостей повернення російських та білоруських спортсменів на міжнародні арени. То, що змінилось на сьогодні? Невже заборона насилля – вже не є місією і роллю МОК, а сприяння створенню мирного суспільства – основоположним принципом Олімпізму? Можливе повернення російських і білоруських атлетів на міжнародні спортивні арени є підтримкою війни в Україні та російських злочинів під прикриттям нейтральності», – додав Георгій Зантарая.

Як зазначила заступниця голови КМДА, українська легкоатлетка, призерка Олімпійських ігор Олена Говорова, жоден із російських спортсменів не засудив війни, жоден не попросив про притулок в іншій країні, жоден не став частиною команди біженців МОК.

«Замість цього російські атлети висловлюють обурення щодо встановлення Міжнародним олімпійським комітетом нейтральності, як умови допуску до участі у змаганнях. Тому депутатський корпус Київської міської ради звертається до Міжнародного олімпійського комітету з проханням оцінювати не слова, а дії! Ми закликаємо МОК не робити припущення про тих, хто боїться висловлюватись проти війни або хто мовчить, бо підтримує агресію, і не вірити міфам, які створені у кремлі, а бути на боці тих, хто насправді потребує допомоги, виборюючи мир для всієї Європи, захищаючи людські цінності! Ми дякуємо кожному атлету, хто підтримав нас і висловив свою стійку позицію. Поки йде війна – російські та білоруські спортсмени не повинні брати участь у міжнародних змаганнях у будь-якому статусі», – наголосила Олена Говорова.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]