Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Київводоканал» розраховує на об’єктивне та неупереджене розслідування правоохоронних органів

18 січня 2023 року, 14:30

Насосне обладнання ПрАТ «АК «Київводоканал» у 2019 році придбане відповідно до встановленої законом процедури в системі державних закупівель Prozorro, встановлене на об’єктах життєзабезпечення. Законність та відповідність проведеної закупівлі державним нормам підтверджує Державна аудиторська служба України. Зараз це обладнання  в умовах ворожих обстрілів та пошкоджень інфраструктури допомагає забезпечити постачання питної води в столиці. Про це інформує ПрАТ «АК «Київводоканал».

Як зазначають у підприємстві, «Київводоканал» вже майже рік перебуває під тиском правоохоронних органів, які неодноразово висували обвинувачення проти працівників «Київводоканалу». 16 січня  була опублікована інформація про повідомлення працівникам «Київводоканалу» чергової підозри – цього разу у привласненні бюджетних коштів під час закупівлі насосів, які були закуплені ще в 2019 році та вже давно встановлені на водопровідних об’єктах.

У підприємстві також нагадали, що у лютому 2022 року СУ ГУ Національної поліції в м. Києві інформувала про висунення підозри працівникам «Київводоканалу» за закупку начебто неіснуючих насосів у кількості 16 штук.

«Такі висновки правоохоронці зробили, керуючись тією логікою, що в ході обшуку вони не знайшли ці насоси на складах ПрАТ «АК «Київводоканал». Зауважимо, що вказані насоси були куплені за 2 роки до проведення слідчих дій та були встановлені на водопровідних об’єктах підприємства для використання в роботі, про що правоохоронців поінформували листом. Тож, маючи цю інформацію, шукати їх на складі підприємства і, тим більше, мотивувати цим підозру – щонайменше дивно», – зазначають у ПрАТ «АК «Київводоканал».

Повідомляється також, що ще до вручення першої підозри у лютому минулого року підприємство надало письмові підтвердження реального існування цих насосів та фото і відеоматеріали.

«Наші запрошення приїхати і переконатися в їх наявності ще в лютому минулого року були проігноровані правоохоронцями. Натомість вони вручили підозри працівникам «Київводоканалу», що дає підстави сумніватись в неупередженості та прозорості ведення справи. Майже цілий рік правоохоронці ніяк не реагували на запрошення «Київводоканалу» взяти участь у спільному огляді усіх насосів в місцях їх експлуатації. Це було зроблено лише в листопаді 2022 року, а процес – висвітлений на сайті «Київводоканалу» та у ЗМІ. При цьому в умовах воєнного стану – постійних загроз обстрілів і відключення електроенергії, «Київводоканал» зупинив діючі водопровідні об’єкти, щоб дістати глибинні насоси. Правоохоронцям була надана можливість переконатись, що обладнання відповідає усім технічним характеристикам, за якими здійснювались закупівлі, а залучені експерти мали змогу провести відповідні технічні експертизи. Однак зараз, коли підтвердилась необгрунтованість звинувачень у закупівлі неіснуючого обладнання, працівникам підприємства висувають підозру у завищеній ціні закупівлі і привласнені коштів», – зазначають у підприємстві.

У «Київводоканалі» наголошують, що закупівля проводилась за процедурою відкритих торгів у системі Prozorro у встановленому Законом України порядку. Ці закупівлі регулярно моніторить Державна аудиторська служба України на предмет дотримання законності та правильності проведення торгів і жодних зауважень до процедури цієї закупівлі при моніторингу не надано.

«Київводоканал» та майже 7 тисяч його працівників, які щодня попри небезпеку війни виконують свою роботу, забезпечуючи киян життєво необхідними послугами, розраховують на об’єктивне та неупереджене розслідування, а не чергову спробу дискредитувати підприємство.

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]