Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Кияни активно долучилися до завершення процесу декомунізації та доповнили список більше, аніж двома сотнями об’єктів – Володимир Прокопів

08 листопада 2022 року, 17:29

Київська влада упродовж місяця збирала пропозиції громадськості щодо усунення з публічного простору міста об’єктів, які відображають радянські та російські наративи. Робоча група з вивчення питань усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією та культурою росії та СРСР, з публічного простору міста Києва зібралася, щоб розглянути пропозиції громадськості та доповнити єдиний список. За процедурою такі пам’ятники, меморіальні дошки та елементи оздоблення мають отримати відповідні висновки профільних інституцій – НАН України, Інституту Націольнальної пам’яті та експертів щодо постатей та подій, пов’язаних із відповідною тематикою.

За словами голови робочої групи, заступника голови КМДА зі здійснення самоврядних повноважень Володимира Прокопіва, кияни проявили громадянську позицію та активність у цьому процесі.

«За місяць до нас надійшло більше 200 пропозицій. Якщо бути точним, то кияни запропонували демонтувати ще 76 пам’яток і 168 пам’ятних знаків та елементів оздоблення. Ця цифра чимала, але не остаточна, оскільки багато позицій дублюють одна одну. Тож наше завдання якраз полягає в тому, аби їх систематизувати. Мушу сказати, що є багато позицій, котрі стосуються поховань та могил часів Другої світової війни. Ми вже попередньо отримали роз’яснення від Мінкульту, що такі позиції становлять собою виключення з закону про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів і заборону їхньої символіки. Наруга над пам’ятками Другої світової війни 1939-1945 років, їх руйнування або знищення тягне за собою відповідальність згідно із законом. У зв’язку із цим органи місцевого самоврядування мають прийняти системні і зважені рішення», – наголосив Володимир Прокопів.

Робоча група має детально вивчити кожну пам’ятку, меморіальний знак, елементи оздоблення та ухвалити справедливе і законне рішення.

«У суспільстві вже не викликає сумнівів, що на вулицях наших міст не може бути радянської символіки і нічого, пов’язаного з росією. Ми докладемо до цього максимум зусиль. Окремо дякую нашій активній громадськості, яка долучається до процесу, сигналізує і контролює знесення радянських символів. Впевнений, що попри численні бюрократичні моменти і невідповідності нам вдасться завершити декомунізацію і дерусифікацію у столиці», – зазначив Володимир Прокопів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]