Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

КМДА заборонила проведення будівельних робіт на вулиці Софіївській

18 жовтня 2019 року, 17:21

Департамент охорони культурної спадщини направив припис щодо зупинення будь-яких будівельних робіт у будинку на вул. Софіївська, 1 (1/2). Про це йдеться у приписі Департаменту.

Відтак, будинок розташований на території пам’ятки містобудування місцевого значення – «Вулиця Хрещатик», знаходиться у межах Центрального історичного ареалу міста Києва, в археологічній та архітектурній охоронних зонах, а також у межах охоронної (буферної) зони ансамблю споруд Софійського собору та на території пам’ятки археології національного значення – культурний шар «Міста Ярослава» ІХ-ХІІІ ст., ХІ-ХІІІ ст.

«Я не знаю, які погодження і дозволи отримувала власниця приміщення, але що стосується дотримання пам’яткоохоронного законодавства, процедура порушена. Враховуючи, що будинок розташований у межах історичного ареалу, у межах буферної зони, власниця мала погодити науково-проектну документацію щодо впливу будівельних робіт на ансамбль споруд буферної зони, на пам’ятку місцевого значення «Вулицю Хрещатик» із центральним та місцевим органом у сфері охорони культурної спадщини. Цього зроблено не було», – повідомив директор Департаменту Олександр Никоряк.

Законом про охорону культурної спадщини передбачено, що пам’ятки, їхні частини, пов’язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщувати (переносити) на інші місця.

Також забороняється змінювати призначення пам’ятки, її частин та елементів, робити написи, позначки на ній, на її території та в охоронній зоні без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини – в м. Києві це Департамент охорони культурної спадщини.

Станом на 15 жовтня 2019 року науково-проектна та/або проектна документація щодо проведення вищезазначених будівельних робіт на вул. Софіївська, 1 (1/2) у частині їх впливу на пам’ятку містобудування місцевого значення – «Вулиця Хрещатик» на погодження до Департаменту не надходила. Тобто наявні ознаки порушення ст. 29 Закону України «Про охорону культурної спадщини».

«Із метою захисту та збереження пам’ятки Департамент вимагає з моменту отримання припису припинити будь-які роботи, які можуть негативно позначитися на стані пам’ятки містобудування місцевого значення – «Вулиця Хрещатик»; у п’ятиденний строк після отримання припису надати до Департаменту науково-проектну та/або проектну документацію з проведення робіт», – йдеться у приписі.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]