Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Микола Поворозник: Аудит «Київміськбуд» завершено. Місто братиме активну участь у відновленні роботи компанії (+відео)

28 листопада 2023 року, 14:08

Місто братиме активну участь у відновленні роботи компанії ПрАТ «ХК «Київміськбуд» шляхом викупу житла для пільгових категорій містян, які перебувають у черзі. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник під час онлайн-пресбрифінгу щодо результатів перевірки фінансово-господарського стану ПрАТ «ХК «Київміськбуд».

«Враховуючи, що місто є основним акціонером компанії «Київміськбуд» та у зв’язку із ситуацією на ринку нерухомості загалом, а також занепокоєнням інвесторів, наглядова рада «Київміськбуду» ухвалила наступні рішення. Перше – про проведення спеціальної перевірки фінансово-господарської діяльності «Київміськбуду» за 2020-2023 роки. Друге – про відсторонення Голови правління – президента ПрАТ «Київміськбуд» Кушніра І. М. від займаної посади на період проведення такої перевірки. Третє – про створення підрозділу внутрішнього фінансового аудиту», – підкреслив Микола Поворозник.

Він зазначив, що до проведення перевірки фінансово-господарської діяльності залучені три незалежні аудиторські компанії: ДП «Бейкер Тіллі Україна Консалтинг», ТОВ «Аудиторська фірма «НХД-АУДИТ» та ТОВ «Ернст енд Янг», як представник великої четвірки.

За результатами незалежної аудиторської перевірки встановлено:

  1. ПрАТ «ХК «Київміськбуд» функціонувало належним чином до появи зовнішніх факторів, які суттєво вплинули на результати її діяльності (зокрема COVID-19, повномасштабна війна, фактор «Укрбуду»).
  2. Аудиторськими компаніями підтверджено сумарний збиток з урахуванням поточних ринкових цін на проєкти «Укрбуд» у розмірі 2,28 млрд грн. Наразі покриття цих збитків Урядом, який передав ці об’єкти, не передбачено.
  3. Інші проблеми, із якими стикнулась компанія, притаманні всім суб’єктам будівельної діяльності – зниження попиту на житло, відсутність кредитування тощо.
  4. У результаті аналізу незалежними аудиторами фінансово-господарського стану ПрАТ «ХК «Київміськбуд» не виявлено ознак дій із доведення підприємства до банкрутства чи приховання факту стійкої фінансової неспроможності.
  5. Не підтверджено здійснення масових операцій з пов’язаними особами.

Микола Поворозник додав, що також діяльність ПрАТ «ХК «Київміськбуд» перевіряла створена Київською міською радою тимчасова контрольна комісія з питань перевірки.

За словами її очільниці, депутатки Київради Мирослави Смірнової, комісія була створена 25 травня 2023 року. До її складу входять депутати від фракцій «Європейська Солідарність», «Голосу», «Батьківщини», «Удару», «Слуги народу» та «Єдності».

«На розгляд комісії надійшов 391 документ, направлено 59 запитів і звернень із вимогами щодо надання документів та інформації, необхідної для роботи комісії. Зокрема інформація від Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА, «Київміськбуду», аудиторських компаній, що були залучені Наглядовою радою до проведення спеціальної перевірки фінансово-господарської діяльності «Київміськбуду» (НХД-АУДИТ, Бейкер Тіллі, Ернст енд Янг)», – зазначила Мирослава Смирнова.

За її словами, рішенням тимчасової контрольної комісії Київської міської ради з питань перевірки діяльності ПрАТ «ХК «Київміськбуд» підтримано проміжний звіт з урахуванням рекомендацій, а саме:

Наглядовій раді ПрАТ «ХК «Київміськбуд»:

  • у межах компетенції Наглядової ради посилити контроль за фінансово-економічною діяльністю компанії з обов’язковим прийняттям відповідних кадрових рішень у випадку її порушення;
  • забезпечити належну діяльність підрозділу внутрішнього фінансового контролю та аудиту компанії.

Департаменту комунальної власності м. Києва ухвалити рішення про збільшення складу Наглядової ради компанії до 5 осіб.
Виконавчому органу Київради (КМДА) / Київській міській військовій адміністрації та їх структурним підрозділам:

  • здійснювати закупівлю об’єктів нерухомого майна, зокрема, житла та об’єктів соціальної інфраструктури у ПрАТ «ХК «Київміськбуд» в обсягах, передбачених основними результатами фінансового прогнозування, здійсненого аудиторською компанією Ернст енд Янг;
  • опрацювати механізм закупівлі об’єктів нерухомого майна, зокрема, житла та об’єктів соціальної інфраструктури у ПрАТ «ХК «Київміськбуд» з урахуванням вимог антимонопольного законодавства України;
  • розглянути можливість виділення фінансової позики або докапіталізації компанії.

Київській міській раді звернутись до Кабінету Міністрів України щодо компенсації ПрАТ «ХК «Київміськбуд» сумарного запланованого збитку, пов’язаного з добудовою проєктів будівельної корпорації «Укрбуд» у сумі 2,28 млрд грн.

Загалом аудитори запропонували кілька сценаріїв подальшої роботи компанії, на підставі яких у компанії розробляється стратегія фінансово-економічної діяльності.

«На сьогодні фактори, що призвели до такого стану підприємства, не змінилися. Це і продовження бойових дій, і постійні повітряні обстріли столиці, які не сприяють відновленню попиту на нерухомість у Києві та Україні загалом. Місто братиме активну участь у відновленні роботи компанії шляхом викупу житла для всіх категорій громадян, які перебувають у черзі, зокрема для учасників бойових дій і членів їх сімей, для внутрішньо переміщених осіб та інших категорій. А також через викуп до комунальної власності об’єктів соціальної сфери – шкіл та садочків. Як і було запропоновано тимчасовою комісією Київської міської ради. До прикладу, цього року місто заклало в бюджеті на ці цілі понад 1 млрд грн», – підкреслив Микола Поворозник.

За його словами, така підтримка міста дасть можливість компанії отримати обігові кошти, активізувати будівництво та зацікавити потенційних покупців житла.

«Одночасно місто проведе роботу з Кабміном в частині виконання взятих, задекларованих Прем’єр-міністром, зобов’язань щодо дофінансування об’єктів незавершеного будівництва компанії «Укрбуд». Адже сьогодні ці об’єкти компанія «Київміськбуд» добудовує власним коштом. Нагадаю, борг складає 2,28 млрд грн. Наглядова рада буде розширена до 5 осіб із включенням до неї двох незалежних директорів для всебічного фінансового контролю, зокрема громадськості», – зазначив Микола Поворозник. Він підсумував, що загалом за результатами перевірок і роботи тимчасової контрольної комісії можна зробити висновок про те, що компанія ПрАТ «ХК «Київміськбуд» зможе виконати свої зобов’язання перед інвесторами.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]