Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Микола Поворозник долучився до відзначення Всесвітнього дня донора крові

14 червня 2019 року, 16:40

Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник долучився до відзначення Всесвітнього дня донора крові. Він здав кров для пацієнтів столичних лікарень та закликав киян ставати донорами.

«Я закликаю киян приходити до Київського міського центру крові, ставати донорами, рятувати життя. А тим, хто вже є донором, я насамперед хочу побажати міцного здоров’я та натхнення! Будьте щасливі та благословенні, з вами сили і молитви всіх врятованих вами та їхніх близьких. Дякую вам за ваш щоденний героїзм», – сказав Микола Поворозник. Він нагадав, що лозунг цьогорічної компанії – «Безпечна кров для всіх!».

За його словами, Київський міський центр крові на сьогодні перший і єдиний в Україні зареєстрований у міжнародній базі ISBT128 Standard Technical Specification. Подібне визнання є стовідсотковим підтвердженням відповідності компонентів крові міжнароднім стандартам якості та безпеки. Ще до затвердження Урядом такої важливої Стратегії розвитку національної системи крові, в столиці вже минулого року відбулася повна реорганізація служби крові, унаслідок чого створено комунальне некомерційне підприємство «Київський міський центр крові».

«Як наслідок, наразі у нашому місті досягнуто справді високого рівня якості та безпеки донорської крові, а киянам забезпечено своєчасний безперебійний доступ до її компонентів», – розповів Микола Поворозник.

Він нагадав, що у 2018 році Київський міський центр крові визнано одним із кращих щодо якості та безпеки за результатами оцінювання на відповідність стандартам Європейського Союзу, яке проводилося експертами Американського міжнародного альянсу охорони здоров’я на замовлення МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Він зазначив, що реформування столичної служби крові зокрема дозволило сформувати мережу банків крові (відповідно – створити додаткові робочі місця), затвердити незнижуваний запас компонентів крові (одноденний та тижневий), запровадити систему надання електронних заявок, створити окремий структурний підрозділ для забору донорської крові у виїзних умовах, впровадити автоматизовану систему маркування біологічних проб для архівування тощо.

«Крім того, минулого року ми провели капітальний ремонт відділення заготівлі крові та її компонентів на загальну суму близько 3 млн грн, а за рахунок Громадського бюджету «Гідні умови донору» на суму 230 тис. грн оснастили кімнати відпочинку донорів. Тож наразі створені умови повністю відповідають сучасним світовим стандартам», – запевнив Микола Поворозник.

Він окремо підкреслив, що Київський міський центр крові наразі готується до акредитації відповідно до стандартів ISO щодо якості лабораторних досліджень та до акредитації відповідно до вимог Європейського Союзу, якщо така буде впроваджена МОЗ України.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]