Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Микола Поворозник: «Київ – лідер в Україні за більшістю показників розвитку»

05 червня 2019 року, 14:23

Місто Київ очолює рейтинг серед регіонів України за основними економічними показниками, інвестиційно-інноваційним розвитком, доступністю та якістю послуг у сфері охорони здоров’я та освіти. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

«Столиця посідає перше місце за сумарним рейтинговим показником за всіма напрямами оцінки вже чотири роки поспіль, починаючи з початку проведення оцінювання. За суто економічними показниками – рівнем валового регіонального продукту у розрахунку на одну особу та наявними доходами, починаючи з 2015 року, Київ – лідер серед регіонів України. Так, у 2018 році ВРП склав 238,6 тис. грн, а середній річний дохід киянина – 141,2 тис. грн», – сказав Микола Поворозник.

Стабільно, починаючи з 2015 року, в столиці зростають обсяги капітальних та прямих інвестицій, а також експорту товарів. Так, обсяг капітальних інвестицій у розрахунку на одну особу населення наростаючим підсумком з початку 2018 року склав 60,3 тис. грн. Прямі іноземні інвестиції у розрахунку на одну особу за вказаний період становили 58,2 тис. доларів США.

За рівнем доходів місцевого бюджету у розрахунку на одиницю населення лідерство Києву забезпечує показник у 13,0 тис. грн. Це найбільший показник в Україні. Друге місце посідає Дніпропетровщина з показником у 8 тис. грн, у порядку зменшення йдуть результати Київської, Полтавської, Одеської, Харківської та інших областей.

«За рівнем доступності та якості послуг у сфері охорони здоров’я Київ з 2015 року на першому місці серед регіонів. Так, у столиці найнижчий показник смертності та найдовша тривалість життя – 74 роки», – зауважив Микола Поворозник.

За його словами, порівняно до показників минулого року в Києві поліпшився показник якості освіти.

«Минулого року випускники столичних загальноосвітніх закладів продемонстрували найкращий результат на ЗНО з іноземної мови та другий результат в Україні на ЗНО з української мови та літератури», – додав він.

Також у столиці покращився показник зайнятості населення: 62,3% киян у віці 15-70 років працевлаштовані. Порівняно до 2018 року у столиці зменшились обсяги шкідливих викидів, це додало Києву плюс три пункти в рейтингу за показником якості довкілля.

 

Довідково.

Оцінка соціально-економічного розвитку областей та міста Києва за 2018 рік здійснена на підставі наявних даних офіційної статистики та інформації Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 856 «Про затвердження Порядку та Методики проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації державної регіональної політики» за переліком показників в різних сферах соціально-економічного розвитку регіонів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]