Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Микола Поворозник: Київ планує приєднатися до всесвітньої програми «Міста долають діабет»

25 червня 2021 року, 15:44

Київ планує приєднатися до всесвітньої програми «Міста долають діабет», до якої вже долучилися понад 30 міст у всьому світі. Наразі програма охоплює понад 150 млн людей та сприяє профілактиці та контролю діабету в містах. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник після зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Данія в Україні паном Олє Егбергом Міккельсеном.

«Програма «Міста долають діабет» будується на трьох взаємопов’язаних елементах: Визначати, Ділитися, Діяти. Вона дозволяє містам зрозуміти власні виклики, пов’язані з діабетом, встановити цілі для подолання діабету типу II у своєму місті та об’єднати зусилля різних галузей, дисциплін та установ заради спільної мети. У рамках програми учасники одержують загальний огляд викликів, пов’язаних з діабетом у містах, та доступ до ключового досвіду рішень, напрацьованих у всьому світі», – розповів пан Олє Егберг Міккельсен.

За його словами, цінність програми «Міста долають діабет»:

  • зменшення кількості нових випадків захворювання діабетом та ожирінням у Києві;
  • зменшення витрат міського бюджету на лікування ускладнень цукрового діабету та ожиріння;
  • розвиток міської інфраструктури та поліпшення якості життя в місті;
  • поліпшення іміджу міста Києва на національному та міжнародному рівнях;
  • підвищення обізнаності про цукровий діабет;
  • заохочення киян до здорового способу життя;
  • створення платформи для захисту інтересів пацієнтів та реалізації соціально значущих ініціатив;
  • участь у нових дослідженнях та доступ до практичних знань.

«У столиці наразі зареєстровано 85761 хворий на цукровий діабет. Усі інсулінозалежні хворі Києва забезпечені необхідним лікуванням у повному обсязі. Це дозволяє стабілізувати стан їхнього здоров’я, запобігти розвитку ускладнень захворювання. Окрім забезпечення інсулінами, в міському бюджеті передбачені кошти на виконання інших заходів міської цільової програми «Здоров’я киян», спрямованих на лікування хворих на цукровий діабет. Зокрема, з метою ранньої діагностики цукрового діабету здійснюється закупівля тест-смужок для скринінгу населення на рівень глюкози та холестерину в крові, які розподіляються в 28 Центрів первинної медико-санітарної допомоги Києва», – розповів Микола Поворозник.

Він розповів, що до карантинних обмежень у місті діяв проект «Лікар у вашому домі», який покликаний упередити розвиток хронічних захворювань та виявити їх на ранній стадії, у тому числі й цукрового діабету.

«Програма «Міста долають діабет» потрібна столиці насамперед для профілактики захворювання. Бо саме мешканці міст більш вразливі до цукрового діабету. Це пов’язано в тому числі зі способом життя та екологічною ситуацією у великих містах», – зазначив Микола Поворозник.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]