Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Міська влада Києва звертається до Кабінету Міністрів України щодо необхідності виконати проект демеркуризації території заводу «Радикал»

24 вересня 2020 року, 17:24

Міська влада Києва наполягає на необхідності негайно розпочати процес очищення території заводу «Радикал». Управління екології та природних ресурсів КМДА підготувало повторне звернення до Антимонопольного комітету України і звернення до Кабінету Міністрів України про надання дозволу державної фінансової допомоги для демеркуризації території підприємства.

У 2020 році міська влада Києва прийняла рішення розробити Проект демеркуризації промислового майданчика ВАТ «Радикал», а також здійснити Державну експертизу цього проекту. На розробку проекту місто мало намір спрямувати близько 9 млн грн.

Однак своїм листом Антимонопольний комітет України зобов’язав припинити надання коштів на вищезазначені цілі – тобто на проведення комплексних робіт для демеркуризації

Нагадаємо, що відкрите акціонерне товариство «Радикал», пізніше завод хімікатів та ДВП «Радикал», розпочав роботу у 1951 році. До 1996 року завод був монополістом із виробництва в Україні синтетичних матеріалів, зокрема, пінополіуретану, бертолетової солі, каустичної соди, гермобутилу, хімічних засобів захисту рослин.

У 1994 році підприємство приватизовано та перетворено на ВАТ «Радикал». 15 липня 1996 року робота підприємства була зупинена і проведена штучна реструктуризація. Зупинка виробництва проведена з порушенням вимог природоохоронного законодавства, без відповідних регламентних робіт та виводу потужностей із експлуатації.

Залишки хімічних речовин не були вивезені з підприємства, не організована належним станом охорона.

Прокуратурою м. Києва 09.02.1998 відносно тодішнього керівництва підприємства порушено кримінальну справу за фактом шахрайства за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 143 Кримінального Кодексу України. У серпні 2000 року Постановою Арбітражного суду м. Києва ВАТ «Радикал» визнаний банкрутом і щодо нього відкрита ліквідаційна процедура. У лютому 2002 року ВАТ «Радикал» визнано в судовому порядку особливо небезпечним підприємством хімічної промисловості та призначено керуючого санацією. Київська міська державна адміністрація у 2012 році розробила техніко-економічне обґрунтування – ТЕО, для демеркуризації промислового майданчика ВАТ «Радикал».

Під час розробки ТЕО здійснено аналіз наявного ртутного забруднення території підприємства, ґрунтів та підземних вод.

Було визначено, що обсяг ртутєвмісних відходів, які мають бути вилучені та вивезені з території ВАТ «Радикал», становить приблизно 200 тис. тонн. Із них 10 тис. тонн – сильно насичені ртуттю, а також розглянуто варіанти проведення демеркуризаційних робіт.

Ртуть, пари ртуті та її сполуки дуже отруйні, вони уражають нервову систему, а концентрований вплив ртуті загрожує життю людини. Надзвичайну небезпеку становить і хлор, який характеризується високотоксичною і подразнювальною дією.

У 2013–2014 роках за рахунок бюджетних коштів м. Києва вивезли та знешкодили 293 тонни хлорорганічних та неідентифікованих сполук із території ВАТ «Радикал».

У 2020 році міська влада Києва планувала розробити Проект демеркуризації промислового майданчика ВАТ «Радикал» за рахунок коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища, а також здійснити державну експертизу цього проекту. На ці потреби з бюджету міста місто мало намір спрямувати близько 9 млн грн.

Відповідно до рішення Київської міської ради від 24.10.2019 № 13/7586 «Про затвердження переліку природоохоронних заходів у місті Києві, що фінансуватимуться з Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища у 2019-2020 роках» були передбачені заходи з демеркуризації на ВАТ «Радикал».

У 2019 році проведені робочі наради представників Управління екології та природних ресурсів КМДА з фахівцями Environmental Resources Management (ERM) – Управлінням ресурсами навколишнього середовища у м. Лондон та компанії із виробництва засобів транспортування та пакування небезпечних відходів PacTеc. Напрацьовані механізми пакування та вивезення небезпечних відходів, а також варіанти очищення територій після ліквідації небезпечних речовин.

Однак своїм листом Антимонопольний комітет України зобов’язав припинити надання коштів Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА на вищезазначені цілі – тобто для проведення комплексних робіт для демеркуризації заводу.

Міська влада Києва наполягає: процес демеркуризації повинен бути виконаний, аби уникнути негативних екологічних наслідків для міста та його мешканців. Тому просить Антимонопольний комітет та Уряд України розглянути пропозицію міста щодо проекту очищення забрудненої території «Радикалу».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]