Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Міська влада нагадує киянам про заборону спалювання сухої трави та листя, а також попереджає про штрафи

22 березня 2024 року, 11:54

Самовільне спалювання сухої трави та листя шкодить здоров’ю та навколишньому середовищу, а також є порушенням законодавства, що тягне за собою накладання штрафу. Крім цього, підпали можуть розглядатися як диверсії з настанням відповідних наслідків для порушників закону. Про це нагадує Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА.

«Навесні, під час підготовки до нового сезону, багато хто вдається до спалювання сухої трави та листя. Нагадую, що це небезпечно для здоров’я, оскільки внаслідок вдихання диму до організму потрапляють важкі метали, діоксини, бензопірени, оксиди азоту та інші канцерогенні сполуки. Крім того, руйнується ґрунтовий покрив, а також виникають ризики неконтрольованого поширення пожежі, що є особливо небезпечним в умовах воєнного стану», – наголосив директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

У Департаменті нагадують, що згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності або її залишків передбачено накладання штрафу від 3 060 до 21 420 грн, а ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природного-заповідного фонду, передбачають штраф від 6 120 до 30 600 грн.

Якщо дії призвели до виникнення лісової пожежі або поширення її на значні площі, передбачено штраф від 4 590 грн до 30 600 грн. Окрім цього, відповідно до статті 113 Кримінального кодексу України підпали можуть розглядатися як диверсії. В умовах воєнного стану вчинення таких дій може потягнути за собою позбавлення волі на 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]