Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Місто та громадські організації мають консолідувати сили для допомоги безхатченкам

04 листопада 2020 року, 16:52

У зимовий період безхатченки особливо вразливі, а для того, щоб ефективно їм допомогти, потрібно об’єднати зусилля громадських організацій та міської влади. Про це розповіла заступниця голови КМДА Марина Хонда під час зустрічі з громадськими організаціями, які опікуються безхатченками.

«Карантин оголив проблему безхатченків, і, чесно кажучи, до кінця вона так і не вирішена. Головною перепоною є те, що ми досі не маємо реальної цифри, скільки бездомних людей є в столиці. Наш Центр обліку має інформацію про майже 5 тисяч осіб, але різні громадські організації називають цифру 10 тисяч осіб і більше», – зазначила Марина Хонда.

Вона також додала, що місто має ресурси для допомоги, але вони були б значно ефективнішими саме у співпраці з громадськістю.

«У нас є Будинок соціального піклування, де безхатченки можуть переночувати, поїсти та скористатися душем. Ми маємо Центр соціальної адаптації, де безхатченки можуть проживати на постійній основі. Але ці заклади, зазвичай, заповнені лише наполовину. В зимовий період у місті розгортається мережа пунктів обігріву та банків одягу, а соціальні працівники розвозять гарячу їжу для бездомних осіб. Але чомусь безхатченки негативно реагують на пропозиції допомоги від соціальних служб. І тут ми сподіваємося, що громадські організації допоможуть нам достукатися до них та пояснити, що ми хочемо тільки допомогти», – зауважила Марина Хонда.

Також вона зазначила, що зараз місто має змогу закуповувати соціальні послуги у громадських організацій, але для цього потрібно розуміти реальну потребу.

«Закон про соціальні послуги дав можливість закуповувати їх у громадських організацій і таким чином закривати ті місця, де недопрацьовує влада. Усі європейські країни закуповують такі послуги у громадських організацій, і питання з безхатченками у них не стоїть так гостро. Але ми маємо розуміти правильну потребу: можливо, в одному районі варто посилити харчування, а в іншому – створити місця для ночівлі. Без цього розуміння створити ефективну систему допомоги не вдасться», – підсумувала Марина Хонда.

За результатами зустрічі було прийнято рішення про збір, обмін та аналіз наявної інформації стосовно безхатченків між громадськими організаціями та Департаментом соціальної політики. На основі цієї інформації буде будуватися подальша політика допомоги бездомним особам.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]