Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Напередодні спекотних вихідних нагадуємо правила безпечного перебування на вулиці

18 серпня 2023 року, 16:09

Цими вихідними синоптики прогнозують спекотну погоду. Тому важливо поберегтися від небезпек, які можуть зіпсувати відпочинок. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

«Найбільш вірогідні з них – сонячний та тепловий удари. Їм майже на 100% можна запобігти, дотримуючись простих правил», – сказала Валентина Гінзбург.

Перш за все медики застерігають від тривалого перебування на вулиці з 12:00 до 16:00. Саме цей період – час активного сонця, і краще знайти собі заняття у приміщенні. Особливо це стосується дітей та людей із хронічними серцево-судинними захворюваннями. В останніх перебування у спеку на вулиці може викликати критичні стани.

Щодо одягу – влітку необхідно віддавати перевагу вбранню з натуральних тканин – льон, бавовна, шовк. А ось синтетику краще не використовувати – вона не дає шкірі дихати, адже погано пропускає повітря. Одяг має бути вільного крою та максимально прикривати тіло, щоб оберігати шкіру від сонячних опіків. На відкриті ділянки необхідно наносити сонцезахисні засоби та періодично їх поновлювати згідно з інструкцією.

Директорка Департаменту охорони здоров’я зауважила, що сонячні опіки – це не лише кілька днів болючих відчуттів та поганого самопочуття, а ще й ризики подальшого розвитку раку шкіри.

Головний убір – основний елемент профілактики сонячного удару. А ось від теплового найкраще збереже достатнє вживання прохолодних напоїв та водні процедури. Чистої води слід пити щонайменше в півтора рази більше, ніж зазвичай. А частий душ кімнатної температури не лише освіжить у спеку, а й очистить шкіру, забезпечуючи її дихання і саморегуляцію температури тіла.

У кімнаті, де ви знаходитесь, за можливості необхідно утримувати прохолоду.

За словами Валентини Гінзбург, правильне харчування також є важливим у спеку.

Їжте менше м’яса, смаженого, жирного і копченого, натомість більше овочів та фруктів. Не переїдайте – краще харчуйтеся до 5 разів на день невеликими порціями, щоб не перевантажувати травну систему. Їжте тільки свіже – при високій температурі продукти швидко псуються, тому дуже легко отруїтися. Особливо це стосується молочних продуктів, яєць та страв на їх основі – наприклад, кондитерських виробів. Відмовтеся від алкоголю. Він сприяє швидкому зневодненню організму і ускладнює роботу органів.

«Окремо звертаюся до дорослих, які виходять зі своїми дітьми до водойм. Цього літа у столиці потонуло 29 киян. Троє з них – діти. При цьому вони були на пляжі у супроводі дорослих. Зрозумійте: щоб сталося непоправне, часу потрібно менше хвилини. Тож ваша увага має бути направлена на сина, дочку чи онуків щомиті. Бережіть своїх дітей та бережіться самі. Дотримуйтесь правил безпечної поведінки за будь-яких умов і вчіть цього свою малечу», – закликала Валентина Гінзбург.

Нагадаємо, за даними Українського гідрометцентру у столиці до 20 серпня утримається надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]