Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Необґрунтованість висновків та формальний підхід: «Київтеплоенерго» подало до суду на Держаудитслужбу через порушення під час проведення аудиту

13 лютого 2023 року, 10:23

Київським окружним адміністративним судом відкрито провадження у справі за позовом комунального підприємства «Київтеплоенерго» до Державної аудиторської служби України. Як зазначає «Київтеплоенерго», висновки аудиту діяльності КП є необґрунтованими, а в їх основі – не аналіз документації чи фактичної роботи, а суб’єктивні оцінки, що не підтверджені документально, зокрема, взяті з медіа джерел. Також Держаудитслужба свідомо позбавила «Київтеплоенерго» можливості надати фахові пояснення та коментарі, чим грубо порушила порядок проведення державного фінансового контролю. Це відбувається на тлі постійних ворожих обстрілів енергетичних об’єктів та ризиків, у яких щодня доводиться працювати колективу «Київтеплоенерго».

Висновки аудиту щодо діяльності підприємство отримало наприкінці минулого року. Необхідно зазначити, аудит, розпочатий у 2021 році, був призупинений Держаудитслужбою після запровадження в Україні воєнного стану та відтермінований до його скасування. Про це Держаудитслужба письмово поінформувала комунальне підприємство, мотивуючи рішення ризиком для життя і здоров’я свого персоналу, які мали працювати безпосередньо на енергооб’єктах під час війни.

Однак напередодні щорічної оцінки діяльності аудиторів, без повідомлення про поновлення процедури перевірки, фахівці Держаудитслужби підготували та направили до «Київтеплоенерго» звіт про аудит, порушивши регламент перевірки.

Тим самим Держаудитслужба свідомо позбавила «Київтеплоенерго» можливості надати фахові коментарі з документальним підтвердженням. Крім того, аудитори склали акт ревізії підприємства, хоча ревізія є окремим видом перевірки, вимагає окремої процедури і проведена не була.

Для проведення перевірки «Київтеплоенерго» в повному обсязі надало аудиторам запитувану інформацію, доступ до документації, можливість працювати безпосередньо на енергооб’єктах. Однак ігнорування об’єктивних фактів та пояснень, призвело до того, що висновок аудиту є вкрай необґрунтованим, містить низку суб’єктивних та упереджених оцінок.

Наприклад, держаудитори звинувачують «Київтеплоенерго» в тому, що, отримавши в середині 2018 року в управління теплові мережі після «Київенерго», підприємство не здійснило заміни всіх мереж. Загальна протяжність зазначених теплових мереж – понад 2,7 тис. км. Рівень аварійності на час передачі їх від «Київенерго» складала 80%. Саме «Київтеплоенерго» розпочало найбільш масштабну реконструкцію теплових мереж у безпрецедентних за останні десятиліття обсягах. За цей період здійснена модернізація (тобто заміна на кращі) понад 400 км мереж. Прокладались попередньо ізольовані трубопроводи європейського зразка. На це були спрямовані як кошти Програми соціально-економічного розвитку м. Києва, так і власні кошти підприємства в рамках виконання інвестиційних програм. Навіть в умовах війни у 2022 році, в тому числі за сприяння міжнародних партнерів, «Київтеплоенерго» замінило близько 50 км теплових мереж.

Крім того, теплоенергетичний комплекс Києва – один із найбільших у Європі. При плануванні його модернізації необхідно враховувати зональність міста й наявність інших комунікацій. Навіть при 100%-му фінансуванні одночасна заміна такого колосального обсягу мереж технічно неможлива, оскільки б паралізувала роботу міського транспорту, критичної та соціальної інфраструктури – лікарень, пологових будинків, дитячих садків тощо, залишила містян без комунальних послуг. Досвід інших європейських міст свідчить про те, що на виконання робіт такого масштабу треба щонайменше 10 років. Саме такий термін передбачений у плані стратегічного розвитку Києва, а потреба у коштах для цього – понад 70 млрд грн (розрахунок 2019 року).

Також аудитори Держаудитслужби вбачають порушення в тому, що «Київтеплоенерго» як комунальне підприємство відновлювало комунальні тепломережі коштом бюджету. Доводимо до відома державних аудиторів, що власником теплоенергетичного комплексу міста Києва є столична громада в особі Київської міської ради. Тобто Держаудитслужба заперечує законодавчо закріплене право органу місцевого самоврядування Києва поліпшувати якість комунальних послуг та здійснювати реконструкцію власного майна. Саме фінансові інвестиції у модернізацію мереж та роботу «Київтеплоенерго» дозволили не підвищувати вартість послуг для киян, для яких застосовуються тарифи ще 2019 року. Хоча витрати підприємства зросли, зокрема на закупівлю природного газу, вартість якого збільшилась у кілька разів.

Також у звіті аудитори пропонують «Київтеплоенерго» перетворити спортивний зал на одній із ТЕЦ (збудований ще разом зі станцією для працівників) на аналог закладу із мережі фітнес-клубів із вільним доступом для всіх охочих. Представники Держаудитслужби мотивують це можливістю отримання прибутку. ТЕЦ та її територія – це об’єкти підвищеної небезпеки з особливим режимом доступу та перебування там, особливо зараз, коли для російського агресора вони є головною ціллю. І в мирний час проходити та постійно перебувати на теплоелектроцентралі, де безперервно працює потужне обладнання, може лише спеціально навчений персонал. Ці пояснення теж повністю проігноровані. 

На сьогодні колектив «Київтеплоенерго» налічує понад 9 тисяч працівників, які щоденно забезпечують роботу потужного теплоенергетичного комплексу. Понад 300 працівників підприємства перебувають у ЗСУ та Теробороні. Працівники Держаудитслужби вважають, що, виконуючи умови колективного договору та соціальні зобов’язання перед своїми працівниками, підприємство наносить собі збитки. Ідеться про виплати працівникам при виході на пенсію, при похованні, при народженні дитини тощо. Умови колективного договору – це спільна позиція колективу і цивілізована трудова практика. Невиконання умов договору – це порушення закону, а зміна його умов, тобто позбавлення соціальних гарантій для працівників неминуче спричинить звільнення робітників, яких і зараз катастрофічно не вистачає.

Враховуючи ігнорування всіх аргументів, що надало «Київтеплоенерго» та порушення, Держаудитслужба перетворила об’єктивну та неупереджену перевірку на свідому спробу дискредитувати роботу багатотисячного колективу. Тому «Київтеплоенерго» відстоюватиме свої права у судовому порядку.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]