Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Новий Статут Києва може з’явитися вже наступного року

13 липня 2017 року, 12:29

 

Сьогодні на засіданні комітету з підготовки проекту Концепції та проекту Статуту територіальної громади міста Києва під головуванням міського голови Віталія Кличка погоджено проект Концепції Статуту міста Києва.

Одинадцятьма голосами члени комітету вирішили погодити проект Концепції Статуту та рекомендувати Київському міському голові підготувати відповідний проект рішення та направити його на розгляд Київській міські раді.

Після ухвалення Концепції Київрадою, розпочнеться робота над текстом нової редакції самого Статуту.

«Сьогодні після дискусій прийшли до наступного рішення: погодити проект концепції і рекомендувати Київському міському голові підготувати проект рішення та направити його на розгляд Київраді. Згідно з процедурою та регламентом проект рішення має пройти всі без виключення комісії міськради. Профільною, скоріше за все, буде визначена комісія з питань місцевого самоврядування, або ж регламентна, бо це все-таки правовий документ. Після проходження комісій розпочнеться розгляд Київрадою. Я думаю, що процес затягнеться на осінь. Наступні кроки після ухвалення Київрадою цієї Концепції – робота безпосередньо над текстом нової редакції Статуту. Припускаю, що за півроку – рік ми вийдемо на результат», – зауважив заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Він наголосив, що Статут – це місцева, локальна конституція. Документ, який діє сьогодні, вже не актуальний і не виконує функцію муніципально-правового статутного регулювання.

«Країна та місто розвиваються, і ми потребуємо нової редакції Статуту. Цей документ буде актом вищої юридичної сили. Усі подальші рішення Київради, розпорядження КМДА та будь-яких чиновників будуть підпорядковані Статуту», – додав Олексій Резніков.

Своєю чергою, Олександр Батанов, доктор юридичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, наголосив, що ключові засади проекту Концепції – акцент на забезпеченні прав мешканців.

«Київ – територія свободи, права людини – це найголовніше», – сказав Олександр Батанов.

Нагадаємо, що для ефективного напрацювання проекту Концепції створено 13 тимчасових робочих груп, які відповідали за окремі розділи Концепції Статуту (Розділ 1 «Загальні положення»; Розділ 2 «Межі території громади та її географічне положення»; Розділ 3 «Правова основа Статуту»; Розділ 4 «Взаємовідносини громади, її органів та посадових осіб з органами державної влади, установами, підприємствами і організаціями та інституціями громадянського суспільства»; Розділ 5 «Сталий розвиток міста»; Розділ 6 «Публічний простір»; Розділ 7 «Загальні засади організації та функціонування системи місцевого самоврядування»; Розділ 8 «Територіальна громада – первинний суб’єкт права на місцеве самоврядування»; Розділ 9 «Схема муніципального управління в територіальній громаді»; Розділ 10 «Права та обов’язки членів територіальної громади міста»; Розділ 11 «Матеріальна та фінансова основи територіальної громади»; Розділ 12 «Внесення змін до Статуту»; Розділ 13 «Прикінцеві положення»).

Концепція передбачає включення низки нових аспектів до оновленого Статуту. Відтак, серед іншого, пропонується врегулювати окремим розділом поняття «Публічний простір», юридично визначити та закріпити його в Статуті як один із інструментів розвитку та створення позитивного іміджу міста.

Також Концепцією запропоновано виписати систему муніципального управління. Наразі запропоновано чотири варіанти, які передбачають кількарівневу систему: починаючи від органів самоорганізації населення в мікрорайонах і районних рад до Київради та Київського міського голови.

Концепцією пропонується окремо виписати символіку територіальної громади – герб, прапор, гімн із описом і датою затвердження; межі території громади та її географічне положення; наявність функціональних зон – територіальні зони зі спеціальним статусом (історико-заповідні, лісопаркові, промислові тощо); забезпеченість якісною питною водою; електропостачанням; ефективною системою прибирання та вивезення сміття з вулиць, прибудинкових територій і під’їздів багатоквартирних будинків у населених пунктах громади; забезпеченість належним транспортним сполученням – як внутрішнім, так і зовнішнім; розгалуженість і якість доріг; освітленість вулиць і під’їздів будинків у темну пору доби; ефективну систему безпеки громадян і захисту їхнього майна (боротьба зі злочинністю, охорона громадського порядку, попередження та ліквідація наслідків стихійного лиха); вільний доступ до усіх природних об’єктів і угідь у межах громади – лісів, берегів рік, озер; вільний доступ і використання публічного простору тощо. Юридична сила Статуту – найвища відносно всіх інших муніципальних актів, за винятком тих, що затверджуються громадою на місцевому референдумі.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]