Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Об’єднані спільною метою: як столична влада та неурядові організації співпрацюють задля перемоги

16 листопада 2022 року, 11:21

15 листопада стартував шостий Міський форум розвитку громадянського суспільства «Об’єднані та сміливі: формула, що рятує життя».

У рамках першої панелі представники міської влади, волонтерських ініціатив і неурядових організацій обговорили співпрацю для вирішення викликів, спричинених війною, на шляху до спільної мети – перемоги. Йшлося про підтримку вимушених переселенців, роботу міського Гуманітарного штабу та переорієнтування роботи інститутів громадянського суспільства.

«Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, величезна кількість людей опинилася у складних життєвих обставинах. І тоді бізнес, громадські організації, просто небайдужі громадяни об’єдналися для допомоги тим, хто цього потребує. Наш волонтерський рух дійсно увійде в історію. І цей порив не стихає й досі – ми постійно отримуємо пропозиції допомоги від неурядових організацій. Ще дуже важливо, що міжнародні фонди та організації, наші іноземні партнери не зменшують уваги до Києва та України загалом. Зокрема, деякі наші соціальні об’єкти, що постраждали від війни, відновлювали у співпраці з американськими благодійниками», – зазначила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Вона наголосила, що війна призвела до консолідації усього суспільства, адже українці мають спільну мету – здолати ворога і відбудувати країну. Головне – не розгубити цю єдність після нашої перемоги.

Заступник голови КМДА Валентин Мондриївський підкреслив: кияни показали себе як дійсно згуртована громада, що готова подолати будь-які виклики, адже загалом за вісім місяців більше 30 тисяч людей доєдналися як волонтери до роботи Гуманітарного штабу Києва.

«За цей час місто отримало близько 6 тисяч тонн продуктів, 8 тисяч палет непродовольчих товарів, більше 240 тонн медикаментів допомоги з різних країн та регіонів України. Завдяки чіткій та злагодженій роботі в Гуманітарному штабі налагодили швидкий та ефективний розподіл допомоги між тими, хто її потребує. Ми весь час були на постійному контакті з волонтерськими групами, які визначали потреби, займаючись у своїх напрямах видачею медикаментів, забезпеченням одягом чи організацією гарячого харчування. Крім того, було сформовано резерв продуктів, який дозволяв забезпечити протягом місяця більш ніж мільйон мешканців продуктами та предметами першої необхідності в разі блокування поставок до столиці. Завдяки Збройним Силам України цього не сталося, і Гуманітарний штаб Києва достатньо швидко допоміг торговельним мережам відновити постачання до столиці всього необхідного», – зазначив Валентин Мондриївський.

Нині Гуманітарний штаб допомагає іншим регіонам – Чернігівській, Харківській, Луганській – та формує допомогу Херсону. Також продовжує роздавати продуктові набори для переселенців.

«Щороку ми прослідковуємо позитивну динаміку розвитку громадянського суспільства. Час показав, що воно здатне швидко трансформуватися під потреби сьогодення, зокрема виклики воєнного часу. Сьогодні можна сміливо говорити, що волонтерський рух в Україні – це нова форма взаємодії влади і громадянського суспільства, яка базується на глибинних ментальних особливостях українців. Саме тому під час нашого форуму ми хочемо показати наскільки влада та неурядові організації готові швидко, ефективно та якісно взаємодіяти, маючи спільну мету. І, звісно, подякувати волонтерським ініціативам, донорським організаціям та міжнародним партнерам, які підтримують нас у боротьбі з ворогом», – сказав директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА Роман Лелюк.

Заплановані ще три панелі Міського форуму розвитку громадянського суспільства, кожна з яких буде присвячена окремій темі:

  •  17.11 – «Спільно боронимо демократію»;
  •  22.11 – «Непереможні, бо об’єднані. Синергія, яка надихає увесь світ»;
  •  24.11 – «Громадські хаби – універсальні платформи взаємодії».

Трансляцію можна буде переглянути на телеканалі «Київ» та на YouTube-сторінці і Facebook-сторінці Департаменту суспільних комунікацій.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]