Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн-брифінг голови Київської міської територіальної виборчої комісії Валентини Королькової від 25 жовтня (+відео, повний текст)

25 жовтня 2020 року, 12:09

Онлайн-брифінг голови Київської міської територіальної виборчої комісії Валентини Королькової щодо перебігу виборчого процесу у столиці.

Доброго дня! Я голова Київської міської територіальної виборчої комісії Королькова Валентина Семенівна. Нашу комісію на виборах журналісти звинувачують у тому, що комісія дуже закрита та не дає інтерв’ю. Ми зобов’язуємось це виправити і сьогодні розпочинаємо серію інформувань про перебіг голосування та підрахунку голосів.

Розпочну з інформації, яка є для всіх не дуже приємною. У виданні "Лівий берег" учора вийшла заява партії «Європейська солідарність» про міську територіальну виборчу комісію. З вашого дозволу я прочитаю цю інформацію та прокоментую її: 

«Прес-служба Київської міської організації «Європейська Солідарність»  інформує, що ще не встиг розпочатися процес голосування на місцевих виборах, як у Києві зафіксовані маніпуляції з оформленням підсумкових протоколів. Виявити це вдалося менш ніж за добу до початку голосування, коли Київська міська територіальна виборча комісія була готова розвезти бланки протоколів до дільничних комісій, – ідеться у терміновій заяві  Київської міської організації «Європейська Солідарність». – У графах для заповнення було наплутано назви партій, їх порядкові номери і прізвища кандидатів. Вважаємо, що ця маніпуляція могла стати приводом для зриву усього виборчого процесу у столиці. «Європейська Солідарність» покладає усю відповідальність за вчинені дії на владу, яка діє в інтересах партії «Слуга народу» та яка делегувала своїх представників до керівництва Територіальної виборчої комісії в місті Києві. Закликаємо ТВК у Києві у терміновому порядку виправити усі помилки в протоколах та не зривати виборчий процес у столиці», – сказано в заяві.

Шановна «Європейська Солідарність»! Я голова Київської міської територіальної виборчої комісії звертаюсь до всього керівництва «Європейської Солідарності». Хто як не ви знаєте про те, як важко, коли говорять неправду, переплутують факти і не цінують ту працю, яку робиш для держави та міста.

Хочу проінформувати про те, що Київська міська територіальна виборча комісія складається з 18 осіб. Це представники різних політичних партій. Вони працюють наполегливо, дуже добросовісно, докладають максимум зусиль для того, щоб виборчий процес у місті Києві був прозорим, чесним та відповідав виборчому кодесу та всім постановам ЦВК, які регулюють нашу діяльність. У нас непроста ситуація в комісії. Ми дуже непросто знаходимо відповіді на питання. Ми дискутуємо, сперечаємось, але завжди знаходимо відповіді на питання і непорозуміння задля блага виборців і політичних партій.

Є два протоколи. Такий протокол (рожевий) – це підсумки голосування за міського голову. А такі протоколи (жовті) по всіх територіальних виборчих округах, а їх 13, на підрахунок за кандидатів до міської ради. Так от протокол на міського голову складається з такої частини (показує). А кандидатів у депутати – ще ось такий об’єм паперу. Тут написані всі прізвища, імена та по батькові кандидатів, які знаходяться в бюлетені. Це великий об’єм інформації. У бюлетені прізвище з ініціалами, у протоколі прізвище, ім’я та по батькові повністю. І коли типографія виконувала друк, а компьютерщики готували це все до друку, від людського фактору, втоми та безсонних ночей були деякі технічні правки. Наприклад, 11 округ. У прізвищі Васильович була зроблена одна технічна помилка, пропущена буква. Така ж історія і в інших округах, коли пропустили в по батькові одну букву. Типографія пішла на зустріч і вчора було передруковано повністю всі вкладення, де допустили працівники технічні помилки. Вони всі були доставлені в територіальні виборчі комісії і згодом на дільниці. Дільниці замінять одну сторінку, і протокол відповідає абсолютно всім вимогам. Дуже погано, коли політичні партії не сприяють тому, щоб процес відбувався чесно і прозоро; не сприймають роботу з територіальними виборчими комісіями, дільничними виборчими комісіями, як спільну роботу для загального результату. Адже ми маємо провести вибори і зафіксувати результат волевиявлення виборців.

Київська міська територіальна виборча комісія доклала дуже багато зусиль для того, щоб це було чесно і прозоро. Ми працювали над бюлетенем, який має 16 ступенів захисту. Коли робиться ксерокопія бюлетня, на листі з’являється слово «увага». Якщо світити ліхтариком на бюлетень у темному місці, то на ньому з'являються яскраві волокна білого та синього кольору. Бюлетень має термофарбу на всіх датах, які проставлені. Наприклад, якщо потерти надпис "2020", то інформація зникає і через 2-3 секунди з’являється знову. Також на папері є вшитий в різні лінії мікротекст. Наприклад, на гербі міста Києва, який дуже гарно і стильно виконаний, вшито мілким шрифтом напис "2020 рік". Якщо взяти лупу, придивитись, то на бюлетні ми всюди будемо бачити текст, у якому році відбуваються вибори. Таких різних дрібних захистів є всього 16. Цей бюлетень виконувало державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна», який виготовляє цінні папери і має найбільш суворий захист по всіх категоріях, має всі відповідні документи, ліцензії. Це підприємство, яке друкує паспорти, посвідчення водія та іншу документацію суворої звітності. Доставлялись бюлетені на територіальні виборчі комісії під охороною із зброєю. Для цього було замовлено спецзв’язок, броньовані автомобілі. Кожен бюлетень був перерахований та наданий на дільниці. Дільниці в свою чергу жодних нарікань не мали. Ми зробили все для того, щоб партії мали можливість бути впевненими в чесності і прозорості виборів. У цьому зацікавлена влада, кожен громадянин та Київська міська територіальна виборча комісія.

Тому дуже дивно і образливо чути від «Європейської Солідарності» такі слова. «Європейська Солідарність» має у складі територіальної виборчої комісії двох представників. Представники – це члени комісії, які працюють, бувають на кожному засіданні, вони активно висловлюють свою точку зору, зокрема і про ті помилки, які були в протоколах. Ми це обговорювали на засіданні комісії, члени «Європейської Солідарності» були там, вони знають цю проблему, сприяють виправленню цієї ситуації і мені дуже дивно, чому політична партія дає такі заяви. Я дуже прошу керівництво «Європейської Солідарності» розібратися в цій ситуації і допомогти територіальній міській виборчій комісії у роботі, а не заважати їй і не піаритися дуже непристойним способом.

Хочу ще додати, що за 3 дні ми видали 18 тисяч посвідчень спостерігачам. До нас за декілька днів перед днем голосування, використовуючи своє право, звернулись суб’єкти виборчого процесу. Це різні громадські організації, політичні партії. Вони направили подання і загалом кількість цих подань була на 18 тисяч осіб. Міська комісія забезпечила друк та видачу всім 18 тисячам посвідчення, які мають печатку міської Кивської міської територіальної виборчої комісії і підпис голови. Голова комісії особисто ставила печатку на всі 18 тисяч. Це було зроблено вчасно, всі отримали посвідчення і зараз знаходяться на дільницях.

Хочу нагадати, що дільниць усього 1105, 1038 із них звичайних, 67 – спеціалізованих. Усього 13 округів та 10 територіальних виборчих комісій. І ми готові до подальших протоколів. Усього надруковано 26520 протоколів. Розрахунок такий: на кожну дільницю по 12 протоколів, вони будуть заповнюватись. Кожен спостерігач, який є на дільниці, буде мати можливість отримати копію. Кожна дільниця забезпечена заміною листків, у яких відбулись технічні помилки. Усі протоколи будуть відповідати бюлетеню та інформації, яка в ньому зазначена. Протокол до заповнення – це просто бланк, який не є документом суворої звітності. Він стає документом тільки після заповнення. Прохання до усіх спостергачів: будь ласка, звертайте увагу не лише на підрахунок голосів, але й на процес заповнення протоколу. Саме після заповнення протокол стає тим документом, який потребує особливої уваги. Користуючись нагодою, я хочу звернутись до всіх виборців: ми дуже просимо вас прийти і проголосувати! Мені буде дуже шкода, що бюлетені, в які вкладено дуже багато сил, творчості, інтелекту задля того, щоб він був стильним, гарним і сучасним залишаться не використаними, будуть просто погашені і відправлені для зберігання в архіви. Мені би хотілось, щоб кожен виборець взяв його в руки, мав можливість визначитись із своїм вибором та проголосувати. Тоді місто би отримало якісну владу, хороших депутатів, міського голову, які будуть працювати для нашого блага на розквіт міста Києва, для спільної справи.

Я вам дякую всім за увагу, бажаю гарного настрою та вітаю із святом! Давайте всі разом: політичні партії, кандидати, міська влада та комісії, починаючи з Центральної виборчої комісії, яка докладає дуже багато зусиль, консультує і кожної секунди на зв’язку, Київська міська територіальна виборча комісія, районні територіальні виборчі комісії і дільничні виборчі комісії, на які покладається надзвичайно велика напруга і робота – зробимо спільну справу, щоб потім усі кияни користувались результатом нашої роботи.

Щодо міської територіальної виборчої комісії, ми будемо намагатися виходити на такі брифінги. Я вам дуже дякую! Гарного всім настрою!         

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]