Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Дмитра Загуменного щодо перебігу виборчого процесу в столиці (+відео, повний текст)

25 жовтня 2020 року, 11:44

Онлайн прес-брифінг щодо перебігу виборчого процесу в столиці.

У брифінгу бере участь керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний.

Добрий день, шановні кияни! Розпочинаємо брифінг із перебігу проведення виборів до міської ради та виборів Київського міського голови.

Хотів би наголосити, що на даний момент усі 1105 дільниць, з яких 67 – спецдільниці, працюють у штатному режимі. Не було системних проблем щодо відкриття дільниць. Лише по одній дільниці в Дарницькому, Оболонському та Подільському районах відкрилось із незначним затриманням. В Оболонському і Дарницькому районі ця затримка становила менш, ніж півгодини, в Подільському ця затримка становила близько години. Причиною цього стало те, що контрольні списки виборців були роздруковані із застарілою датою. Але це помітили спостерігачі, члени місцевої виборчої комісії і питання це було усунуто. Це, до речі, ще один приклад того, що вибори у нас відбуваються демократично, що на кожній дільниці здійснюється відповідний контроль, та ми можемо говорити, що вибори пройдуть у межах і у спосіб, передбачені чинним законодавством.

Данні вибори є безпрецедентні з точки зору карантинних норм. Усі ми знаємо, що на сьогоднішній день є обмеження, які пов’язані із розповсюдженням коронавірусу в Україні та у світі в цілому. Є вимоги законодавства, які ми в повній мірі в межах нашого міста забезпечили. Це, по-перше, на вході в дільницю в кожного виборця перевіряється температура тіла. Якщо температура тіла становить більш ніж 37,2 градуси, звичайно, людина має право проголосувати, але зробить це у визначеній відповідно кабінці для голосування. В кожній дільниці щочотири години проводиться санітарна обробка. Всі дільниці забезпечені засобами індивідуального захисту, засобами, щоб в повній мірі забезпечити та унеможливити захворювання людей на дільницях. Звичайно, всі ці заходи приводять до того, що незначний час щодо голосування може бути збільшений. Але прошу всіх виборців віднестися до цього питання з розумінням, тому що єдиною метою цього є забезпечення здоров’я виборців та всіх учасників виборчого процесу. Принагідно, хто ще не проголосував, хотів би звернутися для того, щоб прийшли і проголосували. Із собою мати маску, заходи індивідуального захисту та, звичайно, якщо є така можливість, взяти із собою ручку.  

Велику увагу ми приділяємо безпеці. Саме для цього в місті Києва на дільницях працює 4,5 тисячі працівників поліції. Загальна кількість поліцейських, задіяних у виборчому процесі, становить понад 8 тисяч людей. Також «Муніципальна охорона» забезпечує безпеку в громадських місцях та там, де є велике скупчення людей. Більше 100 швидких по місту працюють.

Також хотів би зауважити, що велику увагу ми приділяємо голосуванню людей за місцем проживання. Таких людей, таких виборців у нас є понад 7700 людей. Звичайно, є відповідно створені комісії. Це ті люди, які їдуть за місцем, та надають можливість кожному громадянину здійснити своє конституційне право. Ті люди, які, наприклад, захворіли на COVID, або перебувають у лікарнях у них також таке право є. Є спецдільниці, які створені в закладах охорони здоров’я. І, звичайно, без проблем вони можуть там проголосувати. Тому ми вважаємо, що на сьогодні виборчий процес забезпечено в повній мірі.

Ми забезпечили дільниці всіма засобами індивідуального захисту.  На це місто виділило понад 1 млн 300 тис. гривень. У нас закуплено додаткові костюми для захисту, і хотів би сказати, що жодних проблем із тим, що хтось може захворіти, або ще отримати якісь негативні наслідки на дільницях, такого немає.

А зараз я хотів би відповісти на запитання, що до нас надійшли. Це питання від каналу 1+1, воно звучить так: яким чином організовано голосування для громадян України, які хворіють на COVID-19, скільки таких людей, чи були проблеми з утворенням складу виїзних виборчих комісій, які мають приїздити до людей, хворих на COVID?

Хотів би сказати, що у нас цей процес дійсно організований на високому рівні. Наголошу ще раз: у нас виявило бажання голосувати на дому 7 тисяч 711 осіб. З них, відповідно до заяв від людей, хворих на COVID, таких звернень було лише 6. І звичайно вони мають право проголосувати на місцях. Жодних проблем щодо підбору членів дільничних виборчих комісій,  які приїдуть голосувати на дому, не було. Це було досягнуто тому, що у нас відбувається постійний контакт із дільничними виборчими комісіями, територіальними виборчими комісіями. У членів ТВК виникало лише одне питання: який порядок такого голосування, які засоби індивідуального захисту будуть надані для того, щоб 100-відсотково забезпечити безпеку під час організації волевиявлення киян. Хотів би наголосити, що це питання нами було вирішено, надано відповідні інструкції щодо засобів індивідуального захисту, надано костюми, маски, рукавички, щитки та все, що потребується для 100-відсоткового забезпечення членів дільничної виборчої комісії. Тому таких проблем ми не мали і, переконаний, не будемо мати і в майбутньому.

На цьому хотів би сказати, що брифінг доходить до кінця. Ми в подальшому оперативно будемо вас інформувати щодо перебігу місцевих виборів на території Києва. Дякую!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]