Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 19 лютого (+повний текст, відео)

19 лютого 2021 року, 11:16

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації у столиці.

Віталій Кличко інформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих на COVID-19 у Києві;

- скільки хворих на коронавірус перебувають у лікарнях;

- скільки пунктів тестування працює в столиці;

- скільки школярів та педагогів хворіють на коронавірус;

- яка кількість бригад швидкої працює в місті;

- про підготовку міста до можливих підтоплень;

- щодо самогубств підлітків у Києві.

Добрий день!

Вітаю всіх, хто нас дивиться! Продовжую інформувати вас про ситуацію у столиці та дії міської влади.

У Києві останніми днями кількість хворих на коронавірус, на жаль, збільшується. За минулу добу виявили 544 інфікованих. Померли 7 людей. Усього за період пандемії у столиці 2564 летальних випадків від вірусу. А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні 133891.

Серед тих, хто захворіли: 299 жінок віком від 18-ти до 90-та років. Та 11 дівчаток від 6  до 17-ти років. А також 218 чоловіків віком від 18-ти до 83-ох років. Та 16 хлопчиків від п’яти місяців до 16-ти років. Захворіли, зокрема, 15 медиків.

Збільшилась і кількість госпіталізованих. До лікарень столиці минулої доби потрапили 79 пацієнтів. Інші – на самоізоляції, під контролем лікарів.

Одужали за добу в Києві 897 людей. Усього коронавірус подолали 91037 мешканців столиці.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 111. У Дніпровському – 82. Та в Деснянському районі – 79 випадків.

У стаціонарах медзакладів столиці сьогодні лікуються 1065 хворих на коронавірус. Із них двоє дітей. 676 пацієнтів – у важкому стані. Кисневу підтримку отримують 819 людей. Під апаратами ШВЛ – 27 хворих. Заповненість ліжок у комунальних медзакладах – майже 27 відсотків.

Нагадаю, Київ – перший в Україні за рівнем тестування на COVID-19. Сьогодні цей показник у столиці – 207 тестів на 100 тисяч населення. Ми робимо все можливе, щоб спростити процедуру тестування. Тепер, за направленням лікаря, аналіз на коронавірус можна здати у 71-му пункті тестування. Такі пункти створені в амбулаторних комунальних закладах столиці – на базі 42-ох  медзакладів. Підкреслю: аналіз, який кияни здають за направленням лікаря, – безкоштовний!

Також медичні бригади продовжують забирати матеріал для тестування і в пацієнтів вдома – у визначених груп населення і за направленням сімейних лікарів. Зокрема, у людей з інвалідністю та людей похилого віку.

Також, нагадаю, що від початку пандемії в столиці працюють окремі бригади швидкої, що спеціалізуються на викликах до хворих з підозрою на коронавірус. Таких бригад сьогодні в Києві – 25. Загалом же у столиці щодоби працюють 167 бригад швидкої допомоги вдень та 142 – вночі. Тільки за останніх два тижні вони здійснили понад 18200 виїздів! Із них більш як 1200 були виклики до хворих із підзорю на COVID-19. Госпіталізували з  діагнозом коронавірус – 242 людини.

І я вже раніше про це говорив, але нагадаю. Водії швидкої допомоги часто нарікають на те, що водії на столичних дорогах не завжди звільняють полосу руху на вимогу швидкої. Тому вкотре звертаюся до автовласників: викликів у медиків сьогодні дуже багато. А швидка, що мчить на виклик, або везе хворого, – рятує чиєсь здоров’я і життя. Завжди звільняйте шлях для швидкої допомоги!

Щодо навчального процесу. Ситуація з навчальним процесом у столиці – контрольована. На сьогодні в Києві працюють усі школи та дитячі садочки. На карантин зачинені тільки окремі групи чи класи в деяких виховних та навчальних закладах.

Так, на дистанційному навчанні перебувають 148 класів  у 97-ми школах столиці. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 195. Також хворіють 110 педагогів.

У дитячих садочках – через виявлені випадки вірусу – тимчасово закриті 30 груп у 28-ми садках. Наповненість дітей у садочках – понад 50 відсотків.

 Окремо хочу звернутися до батьків підлітків. Протягом останнього місяця в Києві і в деяких містах України прокотилася хвиля самогубств. Підлітки ковтають пігулки, стрибають із високих поверхів будинків. За інформацією правоохоронців, більшість дітей, які загинули, були учасниками груп у соціальних мережах, в яких психологічно тиснуть на дітей. Та буквально змушують до самогубства.

Тому спілкуйтеся зі своїми дітьми, цікавтеся їх інтересами та що їх тривожить. Перевіряйте гаджети – які сайти відвідує дитина та з ким спілкується. Пояснюйте і показуйте прикладом важливість довірчих відносин у родині. Будьте уважними до своїх дітей, щоб вони знали, що ви їх любите, розумієте і не дозволите образити. Це дуже важливо!

Підліткам я хочу сказати: аноніми в мережі – це не авторитети! Кожен із вас – особистість, яка формує своє майбутнє. В реальному, а не в віртуальному світі. Займайтеся спортом, слухайте музику, малюйте, мрійте! І йдіть до своєї мети. На власному досвіді скажу: я мріяв стати чемпіоном світу з боксу і я ним став, хоча багато хто в це не вірив… Бо мій життєвий принцип – немає нічого неможливого! Повірте в це!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ. Чи готується міська влада до танення снігу? Як саме? Якої шкоди може завдати столиці різке потепління?

У столиці продовжує працювати снігоприбиральна техніка, що розчищає вулиці та вивозить сніг із міста. Від початку снігопадів комунальна корпорація «Київавтодор» вивезла понад 90 тисяч тонн снігу. Також, за допомоги двох снігоплавильних комплексів, цієї зими вже розтопили  понад 15 тисяч тонн снігу. 

Виходячи з прогнозів синоптиків, великого підтоплення у столиці не повинно бути. Сніг буде танути не так швидко. І через так звані «температурні гойдалки», вода в річках  прибуватиме в межах норми. Можливі проблеми біля об’єктів, що знаходяться поблизу річки Дніпро. Але, їх не так багато. 

Департаменту муніципальної безпеки, а також главам столичних районів доручено підготувати всі підрозділи для реагування на випадок повені. Та визначити об’єкти, що можуть постраждати. Також доручено організувати оперативні штаби. Перевірити наявність необхідних матеріалів та техніки, яку можна буде застосувати для подолання наслідків повені.

Підприємства «Київавтодор», «Київводоканал» та «Київський річковий порт» повинні перевірити всі каналізаційні споруди, системи зливної каналізації та насосне обладнання. КП «Плесо» – вжити заходів з розчистки та пропуску талих і ґрунтових вод малих річок. Також всі структурні підрозділи столиці, в тому числі ДСНС та  поліція, зобов’язані невідкладно провести навчання та відпрацювати спільні дії на випадок повені в Києві.

Але, ще раз підкреслю: дорожники, комунальники сьогодні роблять все, щоб прибрати місто від снігу. Розчищають дороги і проїзди, тротуари, вивозять сніг. А також плавлять його в снігоплавильних комплексах. Два таких спецавто Київ придбав минулого року.

Вчора пізно ввечері я перевіряв, як прибирають сніг. Бо основні роботи міські служби можуть здійснювати вночі та рано вранці, коли в місті менше машин. Пропоную подивитися коротке відео про те, як Київ звільняють від снігу.

ВІДЕО.

За минулу добу зі столичних вулиць вивезли 12 тисяч тонн снігу. Та ще понад півтори тисячі тонн переплавили у снігоплавильних комплексах.

Це вся інформація на сьогодні. Дякую вам за увагу!

Не нехтуйте своїм здоров’ям, бо вірус не відступив!

Бережіть себе! І до зустрічі!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]