Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації у столиці від 23 вересня (+повний текст, відео)

23 вересня 2020 року, 10:59

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

- скільки киян протестовано на COVID-19;

- скільки лабораторій здійснюють тестування на коронавірус;

- скільки столичних шкіл та садків закрито на карантин;

- про реконструкцію Бортницької станції аерації.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

У прямому ефірі продовжую інформувати вас про ситуацію в столиці та дії міської влади.

 Кількість нових випадків COVID-19 у Києві, на жаль, не зменшується. Минулої доби захворіли ще 307 людей. Із низ 37 – дітей. П’ятеро хворих померли. Всього коронавірус забрав життя 330-ти киян. Підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні в столиці вже 20335.

Серед тих, хто захворіли: 161 жінка віком від 21-го до 90-та років. Та 16 дівчаток від чотирьох місяців до 17-ти років. 109 чоловіків віком від 18-ти до 93-ох рокiв. Та 21 хлопчик від одного року до 17-ти. Захворіли також 9 медиків. До лікарень столиці госпіталізували 37 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів.

Одужали за минулу добу 114 людей. Всього коронавірус подолали 6043 мешканця Києва. Найбільше випадків захворювання виявили в  Деснянському районі – 58. У Дарницькому – 50. Та в Дніпровському районі – 36 випадків.

Київ продовжує збільшувати кількість тестувань.  Цей  показник у столиці – найвищий в Україні і становить 258 тестів на 100 тисяч мешканців. Загалом з початку пандемії в комунальних медзакладах і лабораторному центрі досліджено понад 125 тисяч зразків біоматеріалу. Це методом ПЛР. А методом ІФА – на виявлення антитіл – зробили близько 22,5 тисячі тестів. Досліджують зразки також у приватних та державних клініках.

У столиці активно працюють і мобільні бригади медиків, які забирають біоматеріал для аналізу на коронавірус у пацієнтів вдома. За минулу добу бригади відібрали 1322 зразки. А всього з початку своєї роботи – понад 78 тисяч.

Що стосується навчального процесу в столиці. Ми контролюємо ситуацію. І реагуємо на неї оперативно. У школах, де виявляють хворих дітей чи педагогів, класи або навчальні заклади відправляють на дистанційне навчання.

 5 шкіл закриті на карантин через випадки захворювання серед вчителів. По одній школі в Шевченківському, Дарницькому, Голосіївському, Печерському і Святошинському районах столиці. У 121-ній  школі перевели на самоізоляцію та дистанційне навчання загалом 326 класів, де є хворі учні. Усього хворих на коронавірус школярів у столиці – 292. А також – 152  педагоги.

У дитячих садочках через виявлені випадки вірусу тимчасово закриті 15 груп. Один садок – у Святошинському районі – закритий на карантин. Хочу зазначити, що цього тижня, після планових ремонтів, відновили свою роботу 4 дошкільних заклади. Наповненість дітей у дитсадках столиці сьогодні – трохи більше 54-ох відсотків.

 Також повідомлю, що разом з київською організацією Профспілки працівників освіти місто придбало майже 40 тисяч захисних щитків для педагогів. Ці засоби захисту вже доставляють до закладів освіти. Іще 13 тисяч щитків за кошти міста придбали районні  адміністрації столиці. Ми робимо все, щоб максимально убезпечити навчальний процес. Щоб захистити від розповсюдження вірусу і дітей, і педагогічних працівників.

А тепер я відповім на запитання із соцмереж.

Олена цікавиться: чому в Києві всього одна лабораторія досліджує ПЛР-тести і результатів доводиться чекати довго?

Відповідаю. В Києві біологічні матеріали методом ПЛР обробляють 19 лабораторії. Більшість тестів досліджує «Київський міський лабораторний центр МОЗ України». В основному це біоматеріал, що відбирають мобільні бригади медиків. У середньому понад 1 тис. зразків за добу.

У чотирьох комунальних медзакладах столиці оперативно тестують пацієнтів із підозрою на коронавірус, які потребують стаціонарного лікування. Також досліджують зразки приватні лабораторії і клініки та державні медичні установи.

Щодо очікування на результати тестування, то скажу, що так відбувається не тільки в Україні. До 5 днів вважається нормою для отримання результату тесту пацієнтами, у яких не складний перебіг хвороби і які лікуються вдома.

Сьогодні ми  вживаємо всіх можливих заходів для розширення мережі лабораторій, що робитимуть ПЛР тести в першу чергу хворим у стаціонарах. Це дозволить дещо розвантажити роботу лабораторій у комунальних медзакладах та лабораторного центру.

Питання від кількох ЗМІ. Усе більше скарг від людей через проблеми з  Бортницькою станцією  аерації. Коли вже там розпочнуть роботи зі зведення нової станції?

Бортницька станція аерації – єдина станція очищення стічних вод столиці. І вона очищує всі стоки не тільки міста, а й  прилеглих населених пунктів Київської області. Це понад 5 мільйонів мешканців. Перший блок станції ввели в експлуатацію ще у 1964 році. Звісно, що за цей час вона застаріла. Тому у 2015 році підписали кредитну угоду між Японським агентством міжнародного співробітництва та урядом України. За нею Україна має отримати майже 970 мільйонів доларів на переоснащення та реконструкцію станції.

Завершення будівельних робіт, які розпочали в лютому цього року, заплановане на серпень 2025-го. Цей проект – державний. Сьогодні столиця бере активну участь у підготовці до реконструкції станції аерації. Вже відведені необхідні майданчики для будівництва та здійснені попередні роботи.

 Також, паралельно, за рахунок бюджету Києва та державного фонду регіонального розвитку ми вже будуємо нову насосну станцію першого підйому. Вона збиратиме майже половину каналізаційних стоків столиці для подальшого їх транспортування на очисні споруди Бортницької станції аерації. Вартість проекту -понад 500 млн грн.

На сьогодні виконали більшу частину робіт. Завершити будівництво насосної станції плануємо в грудні 2021-го року. Реалізація цього проекту дозволить убезпечити транспортування стічних вод до станції аерації та підвищити якість їхньої очистки. Більше того – енергоефективні заходи, які впроваджують при будівництві, дозволять зменшити  витрати на транспортування стоків приблизно на 30 відсотків.

Це вся інформація на сьогодні. Але хочу зазначити, що 23 вересня у світі відзначають Міжнародний день жестових мов. Це особливий день для понад 3600 киян – членів Українського товариства глухих та їх вірних помічників – перекладачів жестової мови, які допомагають доносити до людей із вадами слуху найважливішу інформацію. Зокрема, і щодо ситуації у столиці під час пандемії коронавірусу.

Я дякую всім, хто підтримує та допомагає киянам. Допоможіть і нам, міській владі, захистити вас. Дотримуйтеся правил, не нехтуйте своїм здоров’ям.

Бережіть себе та тих, поруч!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]