Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації у столиці від 28 травня (+повний текст, відео)

28 травня 2021 року, 11:19

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації у столиці.

Віталій Кличко, зокрема, інформує:

  • на скільки збільшилася кількість хворих на COVID-19 у Києві;
  • скільки хворих на коронавірус перебувають у столичних лікарнях;
  • як триває вакцинація в столиці;
  • як цьогоріч відбуваються останні дзвоники в школах;
  • про підготовку до наступного опалювального сезону.

Добрий день! Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую інформувати вас про ситуацію у столиці та дії міської влади.

Що стосується коронавірусу. Ситуація із захворюваністю в столиці потроху стабілізується. Кількість хворих зменшилася. Але говорити про те, що ми подолали вірус, – зарано! Тому не можна розслаблятися. Не будьте легковажними і дотримуйтеся елементарних правил!

Минулої доби  в місті виявили 384 інфікованих. Померли 15 людей  – 7 жінок та 8 чоловіків. Усього за період пандемії у столиці 5070 летальних випадків від вірусу. А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні 205901.

Серед тих, хто захворіли: 218 жінок віком від 18-ти до 94-ох років. Та 9 дівчаток від восьми місяців до 17-ти років. А також 148 чоловіків віком від 18-ти до 86-ти років. Та 9 хлопчиків від одного до 15-ти років. Захворіли, зокрема, 9 медиків.

Минулої доби у стаціонари медзакладів потрапили 62 хворих на коронавірус. А також госпіталізували 87 пацієнтів із підозрою на COVID-19 та пневмоніями. Тобто загалом в лікарні за добу потрапили 149 людей.

Одужали минулої доби 4180 киян. Усього коронавірус подолали 161908 мешканців столиці. Найбільше випадків захворювання виявили у Святошинському районі – 87. У Солом’янському  – 82. Та в Голосіївському районі – 74 випадки.

Кількість госпіталізованих у столиці зменшується. Але досі чимало пацієнтів – у важкому стані. І летальність на таку кількість нових випадків захворювання – залишається високою. Загалом у стаціонарах столиці сьогодні лікуються 786 хворих на коронавірус. 641 пацієнт – у важкому стані. Кисневу підтримку отримує 771 людина. Під апаратами ШВЛ – 30 хворих. Заповненість ліжок у комунальних медзакладах сьогодні – понад 15 відсотків.  Із них із киснем заповнені – майже 19 відсотків ліжок.

У Києві, як і в інших регіонах країни, триває вакцинація від COVID-19. Завтра, 29 травня, на базі Міжнародного виставкового центру почне працювати великий Центр вакцинації від COVID-19. Це – приклад взаємодії соціально відповідального бізнесу з містом. І я дякую власникам виставкового центру братам Ткаченкам за їхню позицію і бажання допомогти місту та державі в боротьбі з коронавірусом. У Центрі вакцинації у вихідні дні щеплення вакциною CoronaVac робитимуть киянам, які зареєструвалися у додатку «Дія». Вакцину надає, нагадаю, Міністерство охорони здоров’я.

У Центрі вакцинації щеплення вакциною CoronaVac робитимуть киянам, які зареєструвалися у додатку «Дія». 25 травня столиця отримала чергову партію вакцини CoronaVac. 20640 доз будуть використані для щеплення паралімпійців, правоохоронців, працівників санаторно-курортних закладів та киян, які записалися в лист очікування через додаток «Дія».

Загалом у столиці вакцинували понад 113 тисяч людей. Це переважно – медики, соціальні працівники, вчителі, залучені до проведення ЗНО, паралімпійці та маломобільні громадяни. Вони отримали щеплення вакцинами, які раніше надало Міністерство охорони здоров’я: Covishield, CoronaVac, Pfizer та AstraZeneca. На сьогодні всі дози для первинної вакцинації використані. І триває ревакцинація.

У столиці працюють 15 мобільних бригад та 98 додаткових стаціонарних пунктів щеплення. На базі центрів первинної медико-санітарної допомоги районів. У них працюють медики, що пройшли спеціальну підготовку. Також місто вже підготувало ще 10 мобільних бригад для роботи на платформі Pfizer. Вони розпочнуть вакцинацію, як тільки в Україні з’явиться ця вакцина в необхідній кількості.

Наступне. Щодо навчального процесу в місті. З наступного тижня учні всіх 566-ти шкіл столиці йдуть на літні канікули. І сьогодні важливе завдання – безпечно провести основну сесію Зовнішнього незалежного оцінювання. Участь у ньому візьмуть 135 тисяч людей. Це і ті, хто складають ЗНО, і педагоги, залучені до організації та проведення оцінювання.

183 школи міста визначені для проведення ЗНО. У цих закладах посилили протиепідеміологічні заходи. А дітей, які здають ЗНО, та педагогів забезпечили засобами захисту. Також у кожному закладі будуть чергувати правоохоронці та медичні працівники.

Місто, як завжди під час канікул, розпочинає ремонти в столичних школах. Там, де це необхідно.

Також нагадаю, що триває прийом документів для зарахування дітей у перші класи. Документи треба подати до 7 червня. Загалом Київ очікує, що 1 вересня до шкіл прийдуть понад 30 тисяч першокласників.

І, якщо школярі йдуть на канікули, садочки столиці продовжують працювати у звичайному режимі. Через виявлені випадки вірусу тимчасово закриті 17 груп у 16-ти садках. Один садочок – у Шевченківському районі – через захворювання вихователів зачинили на карантин. Наповненість дітей у садочках столиці – понад 52  відсотки.

Наступне. Цими днями Київ буде відзначати День міста. Деякі святкові заходи вже розпочалися. Наприклад, тривають музичні екскурсії Андріївським узвозом. Також на киян та гостей столиці чекають онлайн і офлайн культурні, спортивні і розважальні заходи, які повинні відбуватися із дотриманням карантинних правил та норм.

Департамент культури КМДА створив онлайн-календар подій – із ним можна ознайомитися на сайті міської влади. У суботу та неділю, зокрема, відбудуться концерти в різних районах міста. А основними локаціями святкових подій стануть Арка дружби народів та Співоче поле. Традиційно відбудеться і щорічний благодійний «Пробіг під каштанами». І приємна новина: до Дня Києва ми презентуємо ще одну дуже гарну локацію в історичному центрі столиці. Чергову частину оновленої Пейзажної Алеї.

Іще раз підкреслю, формат проведення святкових масових заходів адаптований до карантинних вимог. Тому будьмо відповідальними і не забуваймо про елементарні правила – маски, соціальна дистанція в публічних місцях. Життя триває, але треба берегтися!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ. Питання від кількох ЗМІ. Останніми днями в столиці сталося кілька аварій на теплотрасах. Із чим це пов’язано?

У Києві, як ми говорили, вже розпочали підготовку до наступного опалювального сезону. Комунальні служби міста здійснюють огляд тепломереж і проводять гідравлічні випробування. Через них у деяких проблемних місцях і трапляються аварії. Саме з цих ділянок і розпочнуть ремонтні роботи. На частині аварійних ділянок заміна труб уже триває. 

 Вісімдесят відсотків тепломереж Києва – вкрай зношені, бо в їх ремонт і заміну десятиліттями не вкладали коштів. За останні два роки – після повернення теплоенергетичного комплексу в управління громади – місто замінило 270 кілометрів труб на тепломережах. І цього року ми продовжуємо модернізацію мереж. Процес, на жаль, не швидкий. Бо столичний теплоенергетичний комплекс – один із найбільших в Європі.

Ну і насамкінець – про сьогоднішній святковий для школярів день. Особливо для тих, хто закінчує школу. Останній дзвоник сьогодні пролунає в столичних школах. Як і минулого року, карантин, на жаль, вніс корективи в традиційний урочистий формат святкування. Нагадаю, Департамент освіти та науки КМДА розробив рекомендації для закладів освіти щодо проведення останніх дзвоників та випускних вечорів. Вони відбудуться, але за умови дотримання всіх карантинних правил.

Цьогоріч ми вітаємо  18,5 тисячі випускників 11-х класів! А 27 тисяч дев’ятикласників отримають свідоцтво  про базову середню освіту. Телеканал «Київ» організував своєрідний святковий телеміст, під час якого вчителі столичних шкіл привітають всіх учнів із закінченням навчального року. Це педагоги, які протягом року брали участь у столичній програмі «Школа онлайн».  

Я теж хочу звернутися до випускників. Для вас розпочинається новий і важливий етап. Ви виходите в доросле життя. Нехай воно буде успішним та добрим до вас! А це, в першу чергу, залежить від вас самих. Нагадаю свій девіз, яким завжди керуюся я: немає нічого неможливого! Головне – наполегливо йти до своєї мети, до своєї мрії! І, повірте, все можна втілити! Так що вдалих вам ЗНО. І втілення мрій!

Ну, і слухайте останній дзвоник) 

Це вся інформація на сьогодні. Дякую вам за увагу! Бережіть себе! І до зустрічі!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]