Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо»: 26 листопада Київ долучиться до вшанування пам’яті жертв Голодоморів

24 листопада 2022 року, 17:37

Щорічно в четверту суботу листопада Київ вшанує пам’ять загиблих від Голодомору 1932-1933 років та масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років.

Цьогоріч пам’ятна дата припадає на 26 листопада. У цей день о 16:00 киян запрошують долучитись до Загальнонаціональної хвилини мовчання. А також долучитися до традиційної акції «Запали свічку» і засвітити вогник у кожній домівці як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноциди більше не повторювалися.

«90 років тому попередники путінського режиму, приспішники Сталіна вчинили в Україні Голодомор, загубивши мільйони життів українців. Нині рашисти переслідують ту саму мету – геноцид Українського народу. За дев’ять місяців повномаштабної війни ми побачили: країна-агресор хоче знищити нашу ідентичність, культуру та мову. Щоб запобігти повторенню таких трагедій і злочинів минулого, маємо берегти пам’ять про тих, хто став жертвою, та боротися проти тих, хто продовжує злочини проти людства», – зазначила заступниця голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко.

Як повідомляє Департамент культури КМДА, у столичних закладах культури відбудеться низка заходів, присвячених 90-тим роковинам Голодомору.

Зокрема, 25 листопада о 16:00 у Музеї історії міста Києва (вул. Богдана Хмельницького, 7) відбудеться благодійний концерт-реквієм чоловічої хорової капели ім. Л. М. Ревуцького. Вхід вільний. 

25 листопада в Центральній бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка для дітей (просп. Перемоги, 25-А) відбудеться інформаційна година «Голод… Пам’яті свіча не згасне».

26 листопада з 9:00 до 15:00 в Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки для дорослих триватиме тематичний огляд «Голодомор в Україні: злочин влади – трагедія народу».

26 листопада о 16:00 в Київському академічному театрі Українського фольклору «Берегиня» (вул І. Миколайчука, 3-А) відбудеться показ етношоу «Животоки». Вистава в символічній формі поєднує життя людини та життя країни – від народження, через муки та страждання, через війни та голодомори до нового відродження.

26 листопада о 17:00 в Київській Опері (вул. Межигірська, 2) відбудеться концертна програма з творів українських композиторів «Молитва Катерини». У програмі звучатимуть: кантата-поема Левка Ревуцького «Хустина» на слова Тараса Шевченка, «Молитва Катерини» Івана Карабиця на слова Катерини Мотрич та «Сім останніх слів Ісуса на Хресті» для симфонічного оркестру Олександра Родіна.

27 листопада о 16:00 відбудеться концертна програма Муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім. Л. М. Ревуцького у храмі Святого Василя Великого Української греко-католицької церкви. Вхід вільний.

До 30 листопада у Київській молодіжній бібліотеці (вул. Л. Толстого, 49) триватиме виставка-реквієм «Скорботні сторінки історії України» до Дня вшанування пам’яті жертв голодомору та політичних репресій.

Також до 30 листопада у Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки для дорослих (вул. Тургенєвська, 83-85) триватиме книжкова виставка «Неспечений хліб, непрожиті долі...».

На листопад 2023 року в Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки для дорослих заплановано організувати та провести виставку-реквієм «Лиха коса Голодомору», книжкову виставку «Страчені голодом», та День інформації «День пам’яті жертв голодомору».

Довідково.

Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом із наміром знищити цілком чи частково українську націю як таку. Ця кваліфікація випливає із Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року «Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього» та Закону України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні» від 28 листопада 2006 року.

Цьогорічна кампанія на вшанування пам’яті жертв Голодомору проходитиме під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]