Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Пам’ятники Ватутіну та Чкалову демонтують цього тижня

08 лютого 2023 року, 14:24

Робоча група з вивчення питань усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних із історією та культурою росії та СРСР, з публічного простору міста Києва нині ухвалила рішення щодо знесення пам’ятників генералу Миколі Ватутіну та радянському льотчику Валерію Чкалову. Ці два радянські пам’ятники буде демонтовано і перенесено до Музею авіації, відповідне доручення надано Департаменту міського благоустрою КМДА.

«Пам’ятникам цим радянським постатям не місце на вулицях української столиці. У керівництва міста давно була політична воля на ці рішення, але через багато юридичних колізій ми не могли їх ухвалити. Зокрема, ми чекали на рішення Мінкульту щодо зняття з цих об’єктів пам’яткоохоронного статусу. Це фактично розв’язало нам руки. Оскільки тепер ми в законний спосіб можемо перенести ці пам’ятники без розробки науково-проектної документації із переміщення та встановлення об’єктів», – зазначив голова робочої групи, заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

За його словами, пам’ятники Ватутіну та Чкалову перенесуть до Музею авіації вже цього тижня. Володимир Прокопів переконаний, що найближчим часом така доля чекає і решту пам’ятників, які ще залишились на вулицях нашого міста.

Довідково.

Валерій Чкалов – радянський льотчик-випробувач, комбриг, Герой Радянського Союзу.

Микола Ватутін – радянський воєначальник, генерал армії, Герой Радянського Союзу. Один із 4-х командувачів радянськими фронтами, що загинули у роки німецько-радянської війни. Він брав активну участь у війні проти залишків армії УНР, повстанців Холодного Яру, доля яких склалася трагічно. Найбільше Ватутін «прославився» під час Другої світової війни. Його невміле, а інколи просто вбивче керівництво військами, а він командував у тому числі й фронтами, призводило до величезних втрат серед особового складу.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]