Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Положення про Бюджет участі максимально враховує думку громадськості

27 жовтня 2016 року, 16:53

Міська влада врахувала ключові зміни до Положення до Бюджету участі відповідно до результатів громадського обговорення, яке відбулося напередодні. На цьому наголосив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс під час презентації Бюджету участі. Він підкреслив: проект Бюджету участі презентували саме для того, щоб налагодити тісні зв’язки з громадськістю.

«Зараз існує одна спільна мета – максимально мінімізувати участь чиновників у процесі. Громада достатньо підготовлена, щоб вирішувати, куди потрібно інвестувати кошти, та які напрями є пріоритетними. Основним завданням як влади, так і громадськості зараз є перезавантаження існуючого форм-фактору бюджету», – підкреслив Геннадій Пліс.

Він нагадав, що реагуючи на звернення громадськості, продовжено термін подачі проектів до 6 грудня 2016 року. Підписи за винесення проектів на голосування відтепер можна збирати в електронній формі (на сайті). Крім того, скасовано ідентифікацію через скани паспортів, що може призвести до фальсифікацій під час електронного голосування. Натомість, е-голосування відбуватиметься за допомогою ЕЦП (електронного цифрового підпису), BankID або картки киянина. Автор (автори) проектів-переможців можуть здійснювати контроль за реалізацією проектів на усіх стадіях. Головні розпорядники коштів бюджету столиці забезпечують взаємодію та координацію з автором (авторами) проектів-переможців процесу реалізації проектів.

«Минулого року, у рамках ініціативи Kyiv Smart City, були зроблені перші кроки для впровадження системи на практиці. Ми провели опитування, щоб визначити куди громадськість хоче витратити бюджетні гроші, та запровадили механізм «Електронних петицій». Ті напрацювання, які існують на даному етапі, зараз враховуються для розробки механізму єдиної валідації. Ключовою в рамках ініціативи Kyiv Smart City є ІТ частина, а саме ті інформаційні технології, які допомагають взаємодіяти громаді міста з владою. Кожен громадянин зможе проголосувати через свій особистий кабінет за допомогою картки киянина або BankID, що майже унеможливлює загрозу фальсифікацій та надає об’єктивну оцінку результатам щодо кожного конкретного проекту», – зазначив Юрій Назаров, співкоординатор ініціативи Kyiv Smart City.

На думку Сергія Лобойка, керівника Центру Розвитку Інновацій НаУКМА, Київ є маркером для всієї країни щодо того, як розвивається використання сучасних підходів взаємовідносин між людьми та владою.

«Бюджет участі є інструментом прямої демократії, а в умовах розвитку самоврядування він є фантастично важливим, адже дає реальний досвід: люди самі вигадують проект, навчаються його планувати, формують спільноту прихильників та, в ідеалі, доводять це питання до імплементації проектів, які, здебільшого, несуть суспільне благо», – підкреслив Сергій Лобойко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]