Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+відео, повний текст)

24 червня 2020 року, 11:12

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Повний текст розміщено під відео.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я продовжую інформувати вас про ситуацію та події в столиці.

Новини сьогодні – знову не оптимістичні.

Кількість мешканців Києва, у яких за минулу добу виявили захворювання на коронавірус, збільшилась на 99 людей.

На сьогодні в столиці вже 4528 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Серед тих, що захворіли:

  • 60 жінок віком від 22-ох до 70-ти років. Та три дівчинки – від 1 до 14-ти років.
  • 31 чоловік віком від 19-ти до 74-ох років. І п’ятеро хлопчиків, від 1 до 11-ти років.

Захворіли, зокрема, і 5 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 14 пацієнтів. Інші – на самоізоляції, під контролем лікарів.

Найбільше випадків захворювання виявили в Деснянському районі – 21. Та в Оболонському – 18 випадків.

Одужали за добу 25 людей. Усього коронавірус подолали 1440 мешканців Києва.

Хочу повідомити, що в столичних лікарнях сьогодні перебувають 232 пацієнти з діагнозом коронавірус. В тому числі - 9 дітей. Та 33 людини з підозрою на COVID-19.

51 хворий – у важкому стані. Один – підключений до апарату штучної вентиляції легень. 

Із діагнозом «пневмонія» за минулу добу госпіталізували 36 людей. Усього запалення легень у медзакладах столиці лікують 432 хворих.

Щодо заповненості ліжок в опорних лікарнях, де перебувають хворі на коронавірус.

В Олександрівській лікарні заповнені 57% ліжок. У лікарні № 4 – 33%. В лікарні № 9 – 75%. І в міській дитячій інфекційній лікарні – 33% ліжок.

Також, як ви знаєте, уряд дозволив і міська влада згідно з цим видала розпорядження про відновлення роботи в столиці: ресторанів (без дитячих кімнат), кафе, басейнів – для індивідуальних тренувань. А також – проведення культурних та мистецьких заходів кількістю до 10 осіб.

Можуть працювати театри та кінотеатри – з обмеженою кількістю відвідувачів із дотриманням дистанції між ними.

Комісія з надзвичайних ситуацій прописала регламенти та умови, за яких можуть працювати ці заклади.

Місто контролюватиме дотримання правил роботи всіма закладами.

Підкреслю: в разі погіршення епідеміологічної ситуації, Київ повернеться до обмежень.

Сьогодні кожен повинен розуміти, що треба берегтися! Дотримуватися елементарних правил: маска в транспорті та в публічних місцях, дезінфектори, соціальна дистанція. Наступне.

Комісія з надзвичайних ситуацій міста ухвалила рішення про виділення коштів і надання матеріальної допомоги постраждалим мешканцям будинку на Позняках, де стався вибух.

Усі постраждалі родини отримають по 50 тисяч гривень. Тим, хто отримав тяжкі травми, виділять по 80 тисяч. Мешканцям із ушкодженнями середньої важкості виплатимо по 70 тисяч гривень. Ті ж, у кого легкі травми, отримають по 60 тисяч.

А люди, які втратили близьких, отримають по 100 тисяч гривень за кожного загиблого.

Я підписав відповідне розпорядження і найближчим часом люди отримають ці кошти.

Що стосується нового житла для всіх постраждалих мешканців.

Нагадаю, я запропонував прем’єр міністру варіант, як ми можемо допомогти людям. Половину коштів на житло для них може надати місто. А половину – виділити уряд.

Київ готовий виділити з резервного фонду 30 мільйонів гривень для вирішення житлової проблеми людей, в будинку яких стався вибух. Мова йде або про надання грошової компенсації за ринковою вартістю житла. Або про придбання і передачу квартир.

І, переконаний, це питання треба якнайшвидше вирішити…

Як ви знаєте, в четвер, 25 червня, стартує сесія ЗНО. 

Столична влада ухвалила рішення про необов`язкове складання ЗНО для тих випускників, які не збираються цього року вступати до вищих навчальних закладів України.

І,  зважаючи на нинішню епідеміологічну ситуацію, воно  є виваженим і правильним. Таке рішення ухвалили і на державному рівні також.

Хочу повідомити, що кожен п’ятий випускник шкіл, коледжів, професійно-технічних училищ Києва цього року не складатиме ЗНО. Це – майже 4 тисячі осіб.

Усього ж на зовнішнє незалежне оцінювання в столиці зареєструвалася 31 тисяча людей. 22 тисячі з них – випускники цього року. Всі інші – закінчили навчальні заклади у минулі роки.   

Для безпеки тих, хто складатиме ЗНО та педагогів, місто вирішило задіяти якомога більше приміщень закладів освіти. Щоб не збирати в одному приміщенні надто багато людей.

Усього підготували 7 тисяч аудиторій у понад 150-ти закладах. До проведення ЗНО місто долучило майже 7 тисяч педагогів. 

У всіх пунктах тестування в столиці  завчасно здійснять дезінфекцію. Також вони забезпечені антисептиками. А кожен учасник отримає захисну маску.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж.

Питання із соцмереж.

У місті ремонтують дороги та шляхопроводи. А чи продовжать цього року програму з оновлення дворів? Адже багато з них – у «втомленому» стані.

Так, минулого року ми розпочали велику програму з ремонту дворів у всіх районах столиці. І в 2019 році оновили 827 дворів. Деякі з них не бачили ремонту по 40-50 років! 

Якщо минулого року роботи здійснювали переважно у невеликих дворах та проїздах, то тепер увагу приділили територіям площею понад 1000 квадратних метрів. Що робить цьогорічне оновлення дворів одним із наймасштабніших за останні десятиріччя.

Загалом у столиці цього року оновимо 756 прибудинкових територій та міжквартальних проїздів. На 150-ти об’єктах роботи вже завершили. Близько 200 об’єктів – на фінальній стадії. На інших дорожники ще працюють – без вихідних, щоб встигнути завершити всі заплановані двори та проїзди.

Наприклад, в Оболонському районі їх мають відремонтувати  56.

Пропоную подивитися коротке відео про те, як триває ремонт на Оболоні.

Питання від телеканалу ICTV.

Прокоментуйте рішення апеляційного адмінсуду, який забов'язав Департамент містобудування та архітектури КМДА надати ТОВ «Етрекс» містобудівні умови та обмеження для проектування готельного комплексу на Володимирському узвозі.

Справді, є таке рішення шостого апеляційного адміністративного суду.  Але, міська влада з цим рішенням категорично не згодна.  І зараз ми готуємо всі необхідні документи, аби оскаржити його у Верховному суді України.

Хочу наголосити, що Департамент містобудування та архітектури КМДА неодноразово відмовляв у наданні компанії «Етрекс» містобудівних умов та обмежень для проектування готельного комплексу. 

Також окружний адміністративний суд Києва відмовив ТОВ «Етрекс» у задоволенні позову щодо надання містобудівних умов. 

Проте апеляційний суд вирішив інакше…

На жаль, суди часто, без необхідних рішень та знань, зокрема, у сфері містобудування, ухвалюють рішення, що потім впливають на зовнішній вигляд столиці. 

А забудовники користуються недосконалим законодавством для отримання за допомогою судів різних дозвільних документів.

Хочу підкреслити: місто не дозволить звести готельний комплекс на Володимирському узвозі. І буде оскаржувати рішення шостого апеляційного адміністративного суду в Верховному суді.  

Нагадаю також, що ця територія належить до буферної зони Софії Київської та перебуває під охороною ЮНЕСКО.

Також хочу повідомити, що столична влада готова надати допомогу та відправити рятувальників у західний регіон України, в Карпати для боротьби зі стихією. Всі бачили який там паводок і як потерпають люди. Я переконаний, ми не маємо права стояти осторонь.

Дякую вам за увагу! Будьте обережними і бережіть себе!

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]