Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

03 липня 2020 року, 11:23

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Віталій Кличко поінформує:

 - на скільки збільшилася кількість інфікованих у столиці;

 - скільки киян протестували на коронавірус; 

 - скільки медиків інфіковані та одужали від COVID-19;

 - про підтримку малого та середнього бізнесу, що постраждали від обмежень під час карантину;

 - як місто боротиметься з незаконними забудовами в Києві;

 - про розвиток столичної велоінфраструктури.

Добрий день!

Я і далі регулярно інформую вас про ситуацію в нашому місті. На жаль, у столиці останніми днями все більше випадків захворювання на коронавірус.

Кiлькiсть мешканців Києва, в яких за минулу добу підтвердили коронавірус, збiльшилась ще на 105 людей. Серед них – 5 медиків. Одна людина померла.

На сьогодні в столиці вже 5347 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Серед тих, хто захворів: 57 жінок віком від 20-ти до 84-ох рокiв. І три дівчинки – від 5-ти до 13-ти років. Та 40 чоловіків віком від 20-ти до 94-ох рокiв. І п’ятеро хлопчиків – від двох років до 15-ти.

До медзакладів столиці госпіталізували 15 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів.

За минулу добу одужала 91 людина. Всього коронавірус подолали 1733 мешканця Києва.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дніпровському районі – 23. У Дарницькому – 18. Та у Солом’янському і Деснянському районах – по 13 випадків.

 Зазначу, що ми збільшуємо кількість тестувань на COVID-19. Оскільки все більше людей звертаються до медиків із симптомами коронавірусу. Наприклад, тільки за останню добу в столиці зробили майже 5 тисяч тестів методом ПЛР та ІФА.

Зокрема, за весь період «Київський лабораторний центр МОЗ України» зробив майже 44 тисячі досліджень ПЛР-тестів. Роблять такі дослідження ще в 4 комунальних медзакладах. А також – у приватних клініках і державних медичних установах.

Зокрема, мобільні бригади медиків від початку роботи відібрали майже 29 тисяч зразків біоматеріалу для дослідження. Показник тестування в столиці  сьогодні – найвищий в Україні і становить понад 74 тести на 100 тисяч мешканців міста.

За статистикою з позитивного. Трохи менше стали хворіти медики. За останній місяць кількість випадків коронавірусу серед них зменшилася на 2 відсотки. Усього ж за період пандемії на COVID-19 захворіли 660 столичних медпрацівників. Переважна більшість із них заразилася на роботі.

20 інфікованих медиків сьогодні лікуються у стаціонарах міських лікарень. Уже одужали 439 медпрацівників – понад 65 відсотків.

Також хочу повідомити, що днями в мерії відбулося засідання комісії з перевірки інформації щодо об’єктів будівництва, які викликають суспільний резонанс. У ньому взяли участь представники КМДА, активісти, а також  представники прокуратури та поліції міста Києва.

І, переконаний, нам потрібно активізувати роботу комісії з проблем незаконних забудов. Я цього тижня, разом із поліцією, був на одному з таких об’єктів. Ярославів Вал. Історичний центр міста. Забудовник там зовсім втратив розум. І там, де за документами, мало бути аварійне укріплення будинку,  звів нову будівлю. 5 поверхів під землю. Уявіть! Це не просто нехтування законами – це небезпечно! Там поруч –житлові будинки, дипломатичні представництва…

Я закликав представників правоохоронних органів на постійній основі долучитися до роботи з активістами. Щоб ми, всі разом, оперативно реагували на звернення киян щодо можливих незаконних будівництв у столиці. Аби безвідповідальні забудовники розуміли, що в місті треба дотримуватися закону. І що треба поважати киян. І я вдячний активним мешканцям, які допомагають виявляти незаконні дії забудовників та припиняти їх.

До речі, ще один сумнозвісний забудовник «Аркада» продовжує діяти нахабно, ігноруючи інтереси інвесторів, які вклали кошти в будівництво житла. Забудовник досі не подав на розгляд містобудівної ради скоригований проект житлового масиву «Патріотика на Озерах». Зокрема, де буде передбачено зведення соціальної інфраструктури – шкіл, садочків, лікарні.

А на інших комплексах, де нічого не заважає закінчити будівництво, припинив роботи. І продовжує підбурювати людей, шантажуючи владу! Це неприпустимо! Забудовник зібрав з інвесторів загалом понад 13 млрд грн! І, я вважаю, правоохоронні органи повинні із цим розібратися якнайшвидше!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та соцмереж.

Питання від кількох ЗМІ. В Києві з кожним роком зростає кількість людей, які користуються велотранспортом. Що місто робить, аби велосипедисти почувалися більш комфортно? 

Ми почали кілька років тому і продовжуємо облаштовувати велодоріжки в столиці. Сьогодні  їх сумарна довжина  – майже 100 км. Ще 17 км – загальна довжина смуг громадського транспорту, де, в рамках експерименту, дозволений рух на велосипеді. І на всіх вулицях, які оновлюють у столиці, облаштовують велодоріжки.

Сьогодні, на прохання велоспільноти Києва, триває облаштування велозаїзду з Набережного шосе на міст Метро. Завершити роботи плануємо в середині липня.

 Також ми встановили першi велопарковки бiля соцiальних установ, станцiй метро i адмiнiстративних будiвель. Протягом літа таких парковок значно побільшає.  

 Ну і приємна новина. В Києві стрімко набуває популярності система громадського велопрокату, яку ми разом з інвесторами проекту презентували два роки тому.

За цей час понад 75 тисяч разів кияни та гості міста скористалися послугами громадського велопрокату.

Цього року сервіс прокату велосипедів Nextbike здійснив ребрендинг: змінив назву на Bikenow. Запустив новий додаток, знизив вартість разової поїздки. І, якщо два роки тому ми починали з 33-ох станцій прокату, то сьогодні їх уже – 302.

Значно збільшилась і кількість велосипедів, які можна взяти на цих станціях. Їх вже більше тисячі одиниць. А буквально за тиждень-два, як запевнили інвестори, вони завезуть іще тисячу таких байків. 

Пропоную подивитися коротке відео з одного з таких пунктів прокату. 

ВІДЕО

Питання із соцмереж. Чи є у столиці програми щодо підтримки приватних підприємців, аби вони швидше змогли відновити своє виробництво і діяльність після карантину? 

Ми розуміємо, що малий і середній бізнес – це основа економіки міста. І його треба підтримувати та заохочувати.

Сьогодні складно всім. Але, переконаний, спільними зусиллями і конструктивною співпрацею ми цей виклик подолаємо. 

Нагадаю: ми підготували рішення Київради про запровадження для літніх та сезонних майданчиків кафе і ресторанів символічної фіксованої сплати пайової участі – тільки в 1 гривню. Для літніх майданчиків – до кінця жовтня цього року. Для сезонних – до кінця грудня. Сподіваюся, що депутати на найближчій сесії підтримають таке рішення. 

 Також проаналізувавши умови державної програми
«Доступні кредити», ми провели консультації з німецьким Фондом розвитку підприємництва та банками-партнерами. У результаті – вдвічі знижено відсоткову ставку на кредити для підприємців столиці.

Тобто для підприємців Києва, які візьмуть участь у державній програмі «Доступні кредити», кінцеві ставки будуть від 2,5 до 4,5 відсотки у гривні.

Таких умов зараз немає в жодному місті України. Тому запрошую підприємців Києва скористатись цими  можливостями!

Я дякую вам за увагу! Будьте уважними до свого здоров’я та здоров’я тих, хто поруч! Гарного дня! Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]