Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

20 травня 2020 року, 11:11
Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID 19).
 
 

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Про ситуацію в столиці, про події в місті я продовжую інформувати вас щодня.

Кількість мешканців Києва, у яких за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на 51 людину. Серед них – 8 медиків.

За минулу добу в столиці від коронавірусу померли двоє людей. Усього за цей час – 54 летальних випадків.

На сьогодні в Києві вже 2410 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Серед тих, що захворіли: 

  • 25 жінок віком від 22 до 75 років. Та 3 дiвчинки – дев’яти, дванадцяти і шістнадцяти років;
  • 19 чоловіків від 19 до 77 років. І чотири хлопчики – від восьми місяців до 12 рокiв.

До лікарень столиці госпіталізували 5 пацієнтів. Інші – лікуються на самоізоляції під контролем лікарів.

Зазначу, що найбільше випадків за минулу добу виявили в Деснянському районі – 13 хворих. У Подільському – 6.  Та по 5 випадків у Святошинському і Дарницькому районах столиці.

Одужала за добу 21 людина. Усього від коронавірусу вилікувалися 306 мешканців столиці.

Ми почали послаблення обмежень. Але, ще раз підкреслю: відкриття закладів, підприємств – це перш за все, дотримання правил і відповідальність керівників за безпеку персоналу та відвідувачів.

Наприклад, в столиці вже відкрилися 37 продовольчих ринків, для яких прописаний чіткий регламент роботи.

Один з них – ринок «Десна» – Держпродспоживслужба вже закрила за недотримання санітарних норм і регламентів.

Зазначу, що дотримання норм у столиці контролюють групи з представників Держпродспоживслужби, Муніципальної варти, районної влади та працівників КП «Київблагоустрій».

Вони перевіряють роботу ринків, закладів громадського харчування, та інших підприємств, що вже розпочали працювати. І, в разі виявлення порушень, на місце викликають наряд поліції і складають адмінпрокол.

Протиепідемічні групи вже перевірили 198 об’єктів. А правоохоронці склали 46 протоколів щодо порушників.

Також за моїм зверненням поліція перевірила нічні клуби і оштрафувала керівників трьох таких розважальних закладів, які місто не дозволяло відкривати, а вони минулими вихідними працювали.

Хочу наголосити: якщо, із запровадженням послаблень, люди нехтуватимуть правилами, – нас очікує сплеск вірусу.

Я нікого не лякаю. Але, наприклад, у Чехії, через тиждень після відкриття торгових центрів, великих магазинів, перукарень і салонів, – зафіксували великий сплеск захворювання.

Тому закликаю всіх відповідально ставитися до свого здоров’я і дотримуватися елементарних правил!

Наступне. Місто готове з 25 травня відкрити метро. І зараз там тривають необхідні роботи. Ми очікуємо відповідного рішення Уряду.

Також кабмін розглядає можливість відкриття дитячих садочків.

Ми розуміємо, що з послабленням карантину підприємства і заклади повертають своїх співробітників на роботу. І  відкриття дитсадків є критично необхідним для багатьох людей.

Міська влада затвердила регламент підготовки садочків та шкіл для відкриття після карантину. Ми користувалися рекомендаціями наших  колег із Китаю та Південної Кореї, які розробили максимальні заходи безпеки в дитячих закладах.

Регламент передбачає чітку черговість заходів та суворе дотримання санітарних норм.

Підкреслю: з моменту, коли уряд дозволить розпочати процес відкриття закладів освіти, нам потрібно буде приблизно два тижні щоб ретельно підготувати школи (для випускних класів) та садочки до відновлення роботи.

Тож відкриття садків та шкіл буде можливим для відвідування не раніше, ніж через 10-14 днів після рішення уряду.

Першочергове завдання закладів – створити безпечні умови для дітей.

І вже здійснили частину необхідних заходів для відновлення роботи.

Зокрема, перевіряють працівників на можливе захворювання. Проводять інструктаж персоналу – щодо роботи в нових умовах та у випадках виявлення інфікованих.

Освітні установи закуповують миючі засоби та дезинфектори, інші необхідні матеріали. 

І дуже важливо! Батьки теж повинні свідомо ставитися до ситуації, в якій працюватимуть садочки та школи.

І надавати правдиву інформацію про стан здоров’я своїх дітей та інших членів родини.

Садочки не повинні стати новими осередками захворювання!

Щодо осередків, виявлених у столиці минулої доби. Спалахи захворювання зафіксували ще в двох гуртожитках міста.

Один – на вулиці Серповій. Там мешкають 340 осіб. Серед яких виявили трьох інфікованих і 7 контактних осіб.

Другий – на вул. Михайла Бойчука, де мешкають 55 людей. Там виявили двох хворих, їх госпіталізували, та 10 контактних осіб.

Гуртожитки закрили на карантин. Мешканцям надали медичний супровід. Щодня – двічі на день – відбувається дезінфекція в приміщеннях гуртожитків.

Також осередок захворювання виявили в Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей № 1 – на просп. Маяковського. Там захворіла медсестра. Контактні особи – 38 осіб персоналу та 62 дитини. Їх обстежують медики та здійснюють забір матеріалу для ПЛР-тестів.

Заклад закрили на карантин.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від телеканалу Еспресо

Після послаблення карантину в Києві знову величезні затори. В тому числі, і через ремонти на багатьох дорогах і шляхопроводах. Коли будуть завершені роботи на основних об’єктах? 

У Києві сьогодні тривають роботи на багатьох інфраструктурних об’єктах. Поки на дорогах було мало машин – під час обмежень – ми часу не втрачали. І дорожники працювали в активному режимі.

Ми капітально ремонтуємо та будуємо 13 мостів і шляхопроводів. Більшість обєктів, що оновлюємо, не бачили ремонту понад 40 років! 

Наприклад, Борщагівський шляхопровід. Там капітально відремонтували вже половину споруди. Повністю оновили майже всю конструкцію. Також оновили трамвайні колії.

І розпочали другий етап реконструкції – в напрямку Великої окружної. Зараз там розбирають стару частину мосту. І до кінця цього року кияни побачать повністю оновлений шляхопровід! 

Протиаварійні роботи розпочали і на Новокостянтинівському шляхопроводі. Там зокрема, посилюють кріплення перил. Частини, що в аварійному стані – демонтують.

На шляхопроводі здійснять масштабні ремонтні роботи.

А днями ми відкрили рух шляхопроводами на перетині вулиці Богатирської з проспектами Оболонським і Бандери. Таким чином дорожники завершили перший етап ремонту розв’язки.

Оновлення чекає і на 2 шляхопроводи у напрямку виїзду з міста. Там вже розпочали роботи.

Пропоную коротке відео про оновлені шляхопроводи в районі Богатирської.

Питання від кількох ЗМІ. Ви говорили, що місто цього року збирається закупити мало не 200 автобусів. А в деяких ЗМІ були публікації, що, нібито, є питання до прозорості лізингових процедур.

Зазначу, ще в березні Київрада ухвалила рішення і дозволила  КП «Київпастранс» укласти договір з «Укргазбанком» на придбання в лізинг 200 автобусів великої та особливо великої місткості. 

Фінансовий лізинг, зважаючи на бюджетні обмеження, сьогодні є єдиною можливістю для оновлення рухомого складу «Київпастрансу».

«Укргазбанк», майже 95% акцій якого належать державі, запропонував найбільш вигідні умови фінансового лізингу. 

Автобуси столиця може отримати вже восени. А кошти має віддати протягом наступних 3,5 років.

Зазначу, що це найбільша за багато останніх років закупівля громадського транспорту для Києва. 

Так, останнім часом деякі ЗМІ публікували відверто неправдиву інформацію щодо прозорості проведення лізингових процедур. Зокрема – щодо вибору постачальника автобусів для міста.

Я розумію, що зараз політична боротьба переважає над обєктивністю. А інколи – і над здоровим глуздом…Але не треба робити заручниками цього киян і їх комфорт.

Ці 200 автобусів життєво необхідні місту!

Тому, щоб припинити спекуляції, я доручив КП «Київпастранс» спільно з «Укргазбанком» здійснити додаткову – відкриту і публічну – перевірку всіх пропозицій, що надійшли від постачальників. Та публічно прозвітувати про свій остаточний вибір. 

Місто повинне розвиватися – незалежно від політичних чи інших інтересів деяких «діячів»!

Дякую вам за увагу! Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]