Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Примус до шкільної форми носить корупційне забарвлення», – Олексій Резніков

11 жовтня 2017 року, 9:47

 

Заступник голови КМДА Олексій Резніков вважає, що обов’язковість шкільної форми та примус до її використання носить корупційне забарвлення. Про це він сказав у ефірі програми «Сніданок з 1+1».

«Окрім того, що скасування обов’язковості шкільної форми – це надання конституційного права свободи та вибору, це ще й антикорупційний захід. Бо ні для кого не секрет, що в багатьох школах є примус купувати шкільну форму в окремих виробників. Батьки обурені цим, бо знову їх до чогось примушують. Вони можливо купили б той піджачок та брючки, і мали б той самий стандарт, але там, де вони захочуть придбати, і у разі, якщо обрали з дітьми варіант носіння шкільної форми», – сказав заступник голови КМДА.

Олексій Резніков наголосив, що впровадження механізму вибору «носити чи не носити» шкільну форму, базувалося на декількох принципах і засадах:

  • розвиток вільної особистості. Права і свободи людини гарантовані Конституцією (ст. 23 «Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов’язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний і всебічний розвиток її особистості»);
  • право вибору. Обов’язковість форми не може бути нав’язана «з гори». Право вибору наявності чи відсутності форми за тріумвіратом – діти-батьки-педколектив;
  • «ні» корупції. Механізм нав’язування та примусу без відсутності вибору чи альтернативи – загроза наявності корупційної складової;
  • зручність і комфорт. Діти мають себе почувати в своїй тарілці;
  • головне не форма, а зміст.

Нагадаємо, що заступник голови КМДА Олексій Резніков впевнений, що шкільна форма не повинна бути обов’язковим критерієм у навчальних закладах: певний дрес-код має бути, але ні в якому разі не нав’язана уніформа.

3-го жовтня 2017 року було опубліковано наказ Департаменту освіти і науки, молоді та спорту № 929 «Про шкільну форму». Згідно з документом, директорам середніх закладів освіти комунальної власності доручено до 1 грудня 2017 року провести обговорення питання доцільності використання здобувачами освіти шкільної форми з представниками органів самоврядування закладів освіти.

Після обговорення, з урахуванням пропозицій та рішень органів самоврядування закладів освіти, у разі необхідності, підготувати зміни до статутних документів закладів освіти.

Варто зауважити, що документ зобов’язує педагогічних працівників не допускати випадків порушення етики спілкування з учнями щодо використання чи невикористання шкільної форми.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]