Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Реставрація Подільського РАЦС на Борисоглібській буде завершена до кінця червня

27 травня 2020 року, 9:17

Реставраційні роботи у будівлі Подільського РАЦС – пам’ятці архітектури місцевого значення, яка знаходиться на балансі Київського науково-методичного центру по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій, буде завершено до кінця червня 2020. Про це повідомили в Департаменті охорони культурної спадщини.

«Реставраційні роботи на пам’ятці були розпочаті восени минулого року. За цей час проведено реставрацію даху, реставрацію перекриття між першим та другим поверхом у приміщенні зали, здійснено електромонтажні роботи першого та другого поверху, вхідних груп, влаштовано пожежну сигналізацію, монтовано систему опалення та переоснащено тепловий пункт, проведено роботи з монтажу системи кондиціювання та вентиляції. Наразі вже проводяться внутрішні опоряджувальні роботи і роботи з відновлення фасаду та фасадної ліпнини», – розповів директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

Він наголосив, що реставрація буде завершена раніше запланованих строків.

На цей рік також заплановано розроблення проєктної документації та початок реставрації ще чотирьох пам’яток на таких вулицях:

  • Андріївський узвіз, 5/31 (будинок Брезгунова);
  • вул. Григорія Сковороди, 2 (корпус настоятеля та проскурняк Братського монастиря);
  • вул. Григорія Сковороди, 9-Б (житловий будинок);
  • вул. Десятинній, 14 (житловий будинок).

Нагадаємо, що реставрація пам’ятки на вул. Борисоглібській, 6 – будівлі середини ХІХ століття, розпочато у вересні 2019 року.

Наразі будівля використовується Подільським РАЦС, проте мешкав тут і професор Київської духовної академії Степан Сольський, який ще й був міським головою Києва у 1887-1900 рр.

Двоповерховий, цегляний, тинькований будинок становить призматичний об’єм. Його центральна частина виділена невеликим ризалітом із трьома вікнами, прикрашеними напіврозетками, трикутними сандриками – на другому поверсі. Лиштви вікон у бічних крилах завершують прямі сандрики. Будинок є характерним прикладом житлової забудови з рисами пізнього класицизму.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]