Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Сьогодні у Києві відзначають День місцевого самоврядування

07 грудня 2018 року, 10:54

Враховуючи традиції місцевої демократії та важливість зміцнення української державності сьогодні, 7 грудня, Київ разом із усією країною відзначає День місцевого самоврядування. Про це розповів керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний.

«У столиці з нагоди свята традиційно відбудуться урочистості та вручення нагород Київського міського голови і Премій Київської міської ради юним киянам, представникам молодіжних та дитячих громадських організацій за внесок у розвиток місцевого самоврядування. Згідно із розпорядженням Київського міського голови, у столиці триватиме також чимало інших тематичних інформаційно-просвітницьких заходів», – сказав керівник апарату.

Зокрема, за його інформацією, у загальноосвітніх навчальних закладах, бібліотеках, районних державних адміністраціях у першій декаді грудня проходять уроки місцевого самоврядування, виховні та класні години, книжні виставки, диспути, уроки правознавства.

«Відзначення Дня місцевого самоврядування – це не просто чергова пам’ятна дата у календарі. Це ще один привід посилити нашу спільну правову обізнаність, закликати киян різного віку – від школярів до пенсіонерів – активніше відстоювати інтереси своїх територіальних громад, брати безпосередню участь у житті нашого міста, його розвитку та підвищенні комфорту», – наголосив Дмитро Загуменний.

Нагадаємо, що День місцевого самоврядування відзначається щорічно 7 грудня згідно з Указом Президента від 22 листопада 2000 року.

Довідково.

Реальне відродження місцевого самоврядування у Києві розпочалося після ухвалення Декларації про державний суверенітет України (від 16 липня 1990 року) та Закону України «Про місцеві ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування» від 7 грудня 1990 року.

Із проголошенням Незалежності України 24 серпня 1991 року та прийняттям Конституції України 28 червня 1996 року місцеве самоврядування отримало конституційний статус. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» (від 21 травня 1997 року) визначив систему та гарантії місцевого самоврядування, правовий статус і відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Подальшим кроком до розвитку народовладдя стало підписання Європейської хартії місцевого самоврядування, яку Верховна Рада ратифікувала 15 липня 1997 року.

Для Києва визначною подією стало ухвалення Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», у якому вперше було визначено організаційні та фінансові гарантії з боку держави щодо здійснення Києвом столичних функцій. Зокрема, Закон про столицю, разом із іншими законами, надав киянам право безпосередньо обирати Київського міського голову та депутатів Київської міської ради.

Детальніше про становлення і розвиток місцевого самоврядування Києва, історія якого має тисячолітню історію, – на сайті Київради.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]