Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Сто років дитинства»: в Києві вперше відкрили унікальну виставку світського дитячого одягу 1820–1920 років

15 березня 2024 року, 10:08

Музей історії міста Києва разом із Музеєм історії моди вперше демонструють виставку коштовної колекції світського дитячого одягу 1820–1920 років.

В експозиції представлено понад 20 дитячих костюмів, а також цікаві деталі, що так чи інакше пов’язані з дитячою модою минулих століть: аксесуари, іграшки, взуття, фотографії.

Зокрема, весільні віночки, брошку з волосся померлої дитини, бальні блокноти юних панянок, де був перелік кавалерів, із якими вони танцюватимуть у цей вечір, мініатюрні капелюшки в комплекті з рукавичками, іграшкові «собаки-сейфи», в яких діти могли ховати монети чи цінні для них речі. Окрім цього, виставку доповнюють фотографії дітей у різних вбраннях конкретного періоду.

«Дитяче вбрання – особлива гордість моєї колекції, адже сьогодні це дуже рідкісне явище серед музеїв – збирати дитячі костюми. Їх збереглось небагато. Дітей тоді в сім’ях було багато, і вони доношували одяг один за одним до тих пір, поки він достойно виглядав, а лиш потім викидали. Тому придбати одяг для колекції в гарному стані майже нереально. Але в нас є така унікальна колекція, і ми раді її показати широкому загалу», – розповіла колекціонерка, засновниця Музею історії моди Марина Іванова.

Виставка розповідає, яке вбрання було в дітей два століття тому; чи існувала тоді дитяча мода та якою вона була; чому хлопчики до 6 років носили спідниці та сукні, а дівчаток від народження вдягали в тісні корсети; який вплив мав одяг на дозвілля дитини; за яких обставин хлопчику врешті надавали право носити чоловічий одяг.

Колекція Музею історії моди занесена до Книги Рекордів Гіннеса України як «найбільша колекція оригінальних антикварних костюмів в Україні». Дитячі костюми складають 10% колекції і до 2 червня вони будуть представлені в Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва.

Графік роботи виставки – згідно з графіком роботи МВЦ Музею історії міста Києва (вул. Богдана Хмельницького, 7): середа – неділя з 12:00 до 19:00, понеділок і вівторок – вихідні. Каса працює з 12:00 до 18:30.

Відкриття виставки світського дитячого одягу 1820–1920 років у Музеї історії міста Києва (фото – КМДА, Любов Голуб’ятнікова)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]