Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Торік понад 2 тисячі киян отримали високоспеціалізовану кардіохірургічну меддопомогу – Ганна Старостенко 

29 вересня 2021 року, 12:58

За кошти міського бюджету у 2020 році у відділеннях рентгенендоваскулярної кардіохірургії КНП «Олександрівська лікарня м. Києва» та КНП «Київська міська клінічна лікарня № 1» високоспеціалізовану медичну допомогу отримали понад 2 тисячі киян. Про це у своєму блозі на сайті «Вечірній Київ» до Всесвітнього дня серця написала заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Вона також додала, що у 2020-2021 роках у КНП «Олександрівська лікарня м. Києва» здійснено 3 імплантації штучного механічного серця. І це – не єдині заходи, яке місто здійснює для зниження рівня серцево-судинних захворювань.

Як пише Ганна Старостенко, хворобу легше попередити, ніж лікувати. Саме тому профілактика і своєчасне виявлення серцево-судинних захворювань – один із пріоритетів столичної влади. Зокрема, серед програм і заходів за останні кілька років було здійснено наступне.

Програма «Лікар у вашому домі» (2017 – березень 2020 року, до початку карантинних обмежень у зв’язку з пандемією COVID-19). Її мета – створення умов для максимального отримання інформації киянами про стан свого здоров’я, про можливі індивідуальні ризики щодо виникнення неінфекційних хвороб, зокрема, інфаркту та інсульту, і рекомендацій щодо їхнього запобігання. Так, у 2019 році в рамках програми було здійснено майже 60 тис. обстежень та більше 4 тис. виїздів до маломобільних киян. На початку 2020 року – майже 9 тис. обстежень та 800 виїздів.

Кабінети діагностики серцево-судинних захворювань при КДЦ. Працюють із 2018 року та обладнані необхідним для діагностики оснащенням. Кожен киянин може отримати направлення від сімейного лікаря або лікаря-кардіолога та потрапити на обстеження.

Скринінг на холестерин. Здійснюється у рамках заходів міської цільової програми «Здоров’я киян» за кошти міського бюджету закладами первинної ланки. Лише минулого року скринінг на підвищений вміст холестерину у крові було проведено майже 230 тис. особам, а у 25,5% виявлено підвищений рівень холестерину в крові.

«І це – не повний перелік заходів, які місто здійснює з метою попередження, раннього виявлення чи серйозного лікування таких небезпечних серцево-судинних захворювань. Але все одно варто завжди пам’ятати золоту істину, що ваше здоров’я залежить, у першу чергу, від вас. Тож, щоб скористатися послугами, яке надає місто, ми маємо піднятися з дивану, відірватися від телевізора чи ноутбуку та дійти до сімейного лікаря. З тим, щоб пройти профогляд принаймні раз на пів року чи рік», – наголосила Ганна Старостенко у блозі.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]