Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Тромбоз – небезпечний для життя та здоров’я стан, що можна попередити вчасною діагностикою та активною профілактикою – Валентина Гінзбург

13 жовтня 2021 року, 17:35

Тромбоз – небезпечний для життя та здоров’я стан. Зокрема фахівці називають тромбоз однією з провідних причин смертності людей із серцево-судинними захворюваннями. Фактично – це формування всередині кровоносних судин згустків крові (тромбів), що перешкоджають її вільному току. Якщо тромбоз не почати лікувати вчасно, він може призвести до ускладнень. Утворення тромбу небезпечне для життя, тому що його відрив від стінки вени може викликати легеневу емболію та миттєву смерть. За спостереженнями фахівців, тромбоз – одна з провідних причин смертності людей із серцево-судинними захворюваннями.

Та, за словами директорки Департаменту охорони здоров’я Валентини Гінзбург, за умови вчасної діагностики та відповідних профілактичних дій небезпечні ускладнення тромбозу можна попередити.

«Для цього, по-перше, необхідно навіть за відсутності будь-яких скарг відвідувати свого сімейного лікаря з профілактичною метою. При цьому проходити всі рекомендовані ним обстеження, які призначаються не лише виходячи з вашого поточного стану, а й з огляду на сімейний анамнез, щоб попередити небажані спадкові хвороби. По-друге, самостійно слідкувати за змінами самопочуття. І хоча ознаки саме тромбозу спочатку можуть бути непомітні, вас мають насторожувати такі симптоми як: болі в литках при ходьбі, набряки ніг, почервоніння шкіри, різкий біль в місці розташування вени, тахікардія, прояви серцево-судинних захворювань... Все це прямий привід для негайного звернення до фахівців. І, по-третє, профілактика. Профілактика тромбозу включає знову ж таки дотримання рекомендацій лікаря і схеми призначень, зменшення вживання алкоголю, відмову від куріння, відповідну фізичну активність (регулярні прогулянки, плавання), збалансовану дієту та за необхідністю – використання компресійної білизни», – розповіла Валентина Гінзбург.

Щодо методів лікування тромбозу, їх визначає лікар після ретельного обстеження з урахуванням розташування та розміру згустку і стадії захворювання.

«Сьогодні кияни мають всі можливості для лікування тромбозу,  в тому числі хірургічного. Так, у визначених відділеннях київських лікарень впродовж 2020 та 6 місяців 2021 року було проведено 245 процедур тромболизису (процес розчинення тромбу під впливом введеного в кров’яну систему препарату) та 62 тромбоекстракції (видалення тромбу механічним шляхом). Це новітні технології, завдяки яким врятовані життя. Та ще раз наголошую, тромбоз, як і будь-який інший загрозливий стан, краще попереджати вчасною профілактикою. А для цього – звертайтеся до лікаря вчасно та користуйтеся всіма безкоштовними сучасними діагностичними можливостями, які сьогодні надаються в столиці», – закликала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]