Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У 2019 році відреставровано 2 пам’ятки та розпочато реставрацію ще 3-ох

04 березня 2020 року, 17:36

У 2019 році Київський науково-методичний центр по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій завершив реставрацію двох пам’яток, що в нього на балансі, і розпочав реставрацію ще трьох. Про це повідомив директор Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк.

«Була закінчена реставрація пам’ятки архітектури національного значення – будинку Биковського на вул. Костянтинівській, 6/8. Реставровано фасади, інтер’єри, замінено інженерне обладнання, благоустроєно прилеглу територію. Найдавніший із збережених житлових будинків Києва має оригінальну об’ємно-просторову композицію з рисами оборонної споруди. На сьогодні функціонує як музей благодійництва. Відновлена пам’ятка «Музей кам’яниця Київського війта» готова приймати відвідувачів – киян та гостей міста. Також відреставрована пам’ятка архітектури місцевого значення – будинок купця Апштейна на вул. Спаській, 12. Ця будівля – рідкісний зразок житлової будівлі особнякового типу у стилі неокласицизму. Виконано відновлювальні роботи з реставрації фасадів, інтер’єрів, інженерного обладнання», – наголосив Олександр Никоряк.

Були розпочаті реставраційні роботи на пам’ятці національного значення – корпус № 16 – келія Флорівського монастиря (будинку Артинова) на вул. Фролівській, 6/8. Завершити реставрацію планується у 2020 році.

Також розпочато ремонтно-реставраційні роботи на пам’ятці місцевого значення адмінбудівлі – РАЦСу, на вул. Борисоглібській, 6, які також будуть завершені поточного року.

Окрім того, розроблена науково-проектна документація на реставрацію пам’ятки архітектури місцевого значення – прибуткового будинку, у якому проживали відомі художники Врубель, Котарбинський, родина Прахових на вул. Десятинній, 14. Реставраційні роботи планується розпочати і закінчити у 2020 році.

Розроблена науково-проектна документація щодо пам’ятки національного значення – житловий будинок на вул. Сковороди, 9-Б. Реставраційні роботи заплановано розпочати у 2020 році. Ця будівля – унікальний зразок житлового будинку допожежного Подолу.

Скореговано науково-проектну документацію щодо пам’ятки місцевого значення – житловий будинок ювеліра Захара Брезгунова на Андріївському узвозі, 5/31. Реставраційні роботи заплановано продовжити в цьому році.

Нагадаємо, що у грудні 2018 року Київрада затвердила міську цільову програму «Охорона та збереження культурної спадщини м. Києва на 2019-2021 роки». Фінансування програми на 3 роки визначено на рівні 247,7 млн грн. Усього протягом 3-ох років заплановано провести реставраційні роботи на 11 об’єктах на загальну суму 74,289 млн грн.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]