Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Франції встановлено ще один пам’ятник Анні Київській

27 квітня 2023 року, 19:50

У місті Ле-Блан-Меніль встановили пам’ятник Анні Київській – дочці князя Київської Русі Ярослава Мудрого і королеві Франції. Участь у заході взяв перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

«Сьогоднішня подія відбувається в рамках здійснення послідовної державної політики та є результатом реалізації проектів, свого часу ініційованих нашим мером, з обміну пам’ятниками видатним національним діячам історії, культури. Тож це не просто жест ввічливості, а свідоцтво шанобливих, щирих відносин між українським і французьким народами, громадами столиці України і департаментом Сен-Сен-Дені, частинкою якого є ваше чудове місто», – зазначив Микола Поворозник.

Він зауважив, що одна з перших історично важливих офіційно зафіксованих згадок про місто Ле Блан-Мені належить саме Анні Київській. Це було у далекому у 1060 році.

«Віднині у місті Ле-Блан-Меніль стоятиме пам’ятник Анні Київській, а місто стане учасником великого міжнародного проєкту – «Шлях Королеви», що розпочався у древньому Києві, коли юна донька Великого князя Київської Русі-України Ярослава Мудрого Анна вирушила до далекої Франції до свого майбутнього августійшого чоловіка Генріха І. Рухалася нинішніми територіями Польщі, Чехії, Австрії, Німеччини, Бельгії, Люксембургу... Усі ці країни є учасниками нашого проекту», – розповів Микола Поворозник.

Він окремо додав, що це дуже символічно, що Франція й Україна мають спільне минуле.

«Спільним буде для наших країн і майбутнє. Нині українська держава за допомогою усіх прогресивних сил Європи та світу захищає свою Незалежність. Ми впевнені у своїй перемозі. Але поза війною ми не забуваємо і про культурну дипломатію, цю складову розвитку будь-якого суспільства. Впевнений – ми з вами, друзі, зустрінемось у мирному Києві і серед гостей наших днів Перемоги обов’язково побачимо представників прекрасного міста Ле-Блан-Меніль!» – підкреслив Микола Поворозник.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]