Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Київраді вшанували жертв політичних репресій

16 травня 2017 року

У Київраді вшанували жертв політичних репресій

Київська Биківня – один із страшних символів періоду правління більшовицько-комуністичного режиму. Ця трагедія стоїть поруч із такими злочинами як Аушвіц, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр та Катинський розстріл. Адже у Биківнянському лісі знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій. На цьому сьогодні під час круглого столу, що присвячений вшануванню пам’яті жертв Великого терору ‎‎1937-1938 років, наголосив заступник міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів. 

“Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку – це неймовірні цифри. Щонайменше 20 тисяч жертв політичних репресій поховані у Биківні. Ми маємо пам’ятати  про цю трагічну сторінку нашої історії та засудити злочини, які були вчинені на українській землі. Бо не засудженні злочини повторюються і зростають”, - зазначив Володимир Прокопів. 

Упродовж десятків років радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів. Лише за незалежної України взялися за дослідження, впорядкування території і будівництво меморіального комплексу. Наразі ця робота триває. 

“За кожною цифрою стоять конкретні люди, конкретні долі, долі сімей, цілих поколінь. Терор і репресії вразили майже всі верстви українського населення. Биківнянський мартиролог (список мучеників — ред.), на жаль, надзвичайно багатий як на пересічних громадян, так і творчі особисті та науковців. І сьогодні ми працюємо над відновленням біографій всіх цих людей, щоб не просто знати ім'я, дату народження і смерті, а розповісти світові їхню історію”, - зазначив керівник Національного історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили” Богдан Біляшівський.

У рамках круглого столу відкрили фото-документальну виставку “Биківня — територія пам’яті”. А співробітники Національного історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили”, громадські активісти та члени постійної комісії Київради з питань поновлення прав реабілітованих за багаторічну сумлінну працю з відновлення справедливості і законності, повернення пам’яті забутих імен українців-жертв політичних репресій та їх реабілітації отримали почесні грамоти. 

“Сподіваюсь, що проведення сьогоднішнього круглого столу спонукатиме до нових пошуків на території Биківнянського поховання, приверне увагу суспільства і влади до подій вісімдесятилітньої давності і стане рушійною силою у здоланні перешкод добудови та впорядкування меморіального комплексу”, - резюмував Володимир Прокопів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]