Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві буде створено Музей війни Росії проти України – Яна Барінова

18 лютого 2022 року, 13:35

17 лютого у музеї «Київська фортеця» відбувся круглий стіл щодо відкриття Музею війни Росії проти України. Про це повідомляє Департамент культури КМДА.

«Дуже символічно, що саме у ці тривожні дні ми зробили перший крок у великій справі – створенні музею війни Росії проти України. Ця ініціатива київської міської влади дуже своєчасна. У суспільства є потужний запит на осмислення трагічних подій останніх років, які в сучасному світі не можуть сприйматися інакше як зазіхання на недоторканне право людини – право на життя. Департамент культури буде драйвером створенню Музею – розробки концепції та наративу, пошуку сучасних пластичних, просторових та технологічних рішень, що зроблять Музей живим багатошаровим явищем, новим словом у справі комеморації, гідним вшануванням пам’яті загиблих та інструментом формування національної свідомості», – зазначила Яна Барінова.

Створення подібного музею неможливе без участі громадськості, тож до обговорення долучилися волонтери та учасники АТО/ООС, громадські діячі та держслужбовці.

Учасники круглого столу обговорили можливу концепцію майбутнього музею, зокрема поділилися і власною візією того, яким він має бути. Організатори також зазначили, що планується низка подібних зустрічей робочої групи.

Зокрема, однією із задач зустрічі було встановити прямий діалог із представниками інтересів самих ветеранів російсько-української війни.

«Ми говоримо про сучасну історію України, сучасну війну, про наших сучасних чоловіків і жінок. Простір та реальність, у якій ми зараз живемо, – спадок нашим дітям та майбутнім поколінням, тож важливо передати сучасні умови задля безпечнішого майбутнього», – зазначила координаторка проєктів громадської спілки «Рух ветеранів Києва» Дар’я Васильченко.

Участь у заході також взяли в.о. директорки Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків Юлія Ваганова; генеральна директорка Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» Оксана Новикова-Вигран; український вчений-медик, учасник АТО, Народний Герой України Всеволод Стеблюк; волонтер, громадський діяч, засновник та керівник благодійного фонду «Повернись живим» Віталій Дайнега; директорка Музею української діаспори Оксана Підсуха; громадський діяч, голова Фонду «Омріяна Країна», керівник проєкту з підтримки працевлаштування ветеранів Олексій Толкачов та інші.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]