Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві офіційно оголосили початок підготовки до Всесвітнього дня прибирання

18 серпня 2022 року, 14:22

На території столичного ВДНГ 17 серпня за участю знаменитостей, блогерів, інфлюенсерів та медіа відбувся VIP зірковий екопікнік.

Метою заходу є поширення екологічної культури правильного поводження з відходами, екологічно відповідального життя та інформування населення про безпечне прибирання в умовах війни.

Подію відвідали представники державних установ та зіркові гості: перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Гречаник, заступниця Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко, хореографка шоу «Танці з зірками», блогерка Ілона Гвоздьова, актор Олег Виговський, блогерка Даша Харченко, хореограф шоу «Танці з зірками» Дмитро Жук, музичний гурт «GG ГуляйГород» та інші.

Учасники взяли участь у спеціальних майстер-класах із сортування вторинної сировини, цифрового прибирання і традиційної толоки. У рамках толоки був проведений інструктаж із протимінної безпеки «Основи мінно-вибухової справи, безпека цивільних громадян».

«Це додаткова можливість привернути увагу до питань, пов’язаних з відходами та екологічними проблемами сьогодення в нашій країні. Цього року, враховуючи війну та карантинні обмеження, плануються нові формати на вибір. Головне –дотримуватись правил безпеки. В умовах війни важливо не забувати про довкілля і очищувати нашу землю не лише від окупантів, а й від сміття. Зробимо Україну чистою разом!» – зазначила лідерка «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

Організатори оголосили старт підготовки до Всесвітнього дня прибирання в Україні, найбільшої екологічної події осені, який адаптували до сучасних реалій і продовжили у часі з 17 серпня до 17 вересня 2022 року.

«Сьогодні росія продовжує плюндрувати українське довкілля та перетворювати наші домівки на будівельне сміття. З початку війни в Україні вже утворилася велика кількість відходів руйнації. Масштаби руйнувань вражають. Попри це, приємно бачити, що у такий складний час українці продовжують звертати увагу на чистоту довкілля – упорядковують подвір’я та сортують відходи. Деякі допомагають рятувальникам розбирати завали та прибирати відходи руйнації», – зазначив перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Гречаник.

Презентували формати участі, які будуть різні залежно від географічного розташування та безпеки:

  • для всіх, онлайн – цифрове прибирання можна реалізувати в будь-якому зручному місці та в будь-який час. Видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет-ресурсів, дозволить розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії, це прибирання зменшить кількість викидів CO2 в атмосферу – реєстрація результатів на сайті https://letsdoitukraine.org/digitalcleanup/;
  • колективні прибирання на території установ, організацій. За такої форми кількість учасників у групі має бути обмежена, а площа – перевірена ДСНС на безпечність, під час сигналу тривоги всі мають спускатись в укриття;
  • традиційні прибирання допускаються винятково на локаціях, рекомендованих органами місцевого самоврядування;
  • формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини https://recyclingpoints.org/ «Знайди, сортуй, здавай» – сортування вторинної сировини та відправка на переробку;
  • розбір завалів.

Для закладів освіти оголосили конкурс, детальніше про умови участі в якому можна дізнатися за посиланням: https://cutt.ly/nflKgaR.

Українців за кордоном, які можуть організувати онлайн або офлайн прибирання, також запрошують долучитись до міжнародної події і цим самим подякувати приймаючим містам та підтримати своє рідне місто навіть на відстані.

Результати участі кожного у Всесвітньому дні прибирання можна зареєструвати до 25 вересня включно за посиланням: https://forms.gle/zjQtrZoL3KXZ5hP18.

Організатори закликають не робити масові скупчення та брати участь лише у прибираннях на локаціях, рекомендованих і дозволених органами місцевого самоврядування, попередньо пройти інструктажі техніки безпеки, а під час сигналу повітряної тривоги – проходити в укриття.

Організатор події – Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’s Do It World» за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Київської міської державної адміністрації, Всеукраїнського молодіжного центру, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, об’єднань, соціально відповідального бізнесу та медіа. Партнер заходу Національний комплекс «Експоцентр України», Товариство Червоного Хреста України, ГО «Альфа Сенс Дефенс», «Квіткова мафія».

У Києві офіційно оголосили початок підготовки до Всесвітнього дня прибирання

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]