Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві представлять інсталяцію французької художниці «Сад пам’яті», присвячену трагедії в Бабиному Яру

11 січня 2020 року, 11:31

6 лютого о 19:00 відбудеться відкриття виставки французької художниці Ольги Кісельової, присвячену трагедії в Бабиному Яру. Проєкт буде представлений фондом ІЗОЛЯЦІЯ разом із Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр».

Проєкт пропонує послухати дерева Бабиного Яру, пропустити через себе метафору дерева як капсули часу, що переносить знання з минулого (з землі) до живого гілля, знайти надію не в забутті, а пропрацюванні страшного досвіду.

Голос дерев дозволяють «почути» технології. Інсталяція представить візуалізацію «голосу»: на відеопроєкції глядач побачить графічну репрезентацію записів внутрішніх рухів усередині стовбура.

У проєкті художниця і дослідниця виходить із гіпотези, що за допомогою молекулярного розсіювання всі рослини можуть обмінюватись інформацією зі своїм середовищем. Ольга Кісельова перетворює цю зашифровану комунікацію у відкриту мережу. У співпраці з науковцем Крістофом Петіо вона досліджує можливість декодувати мову дерев із метою поглиблення, збереження та поширення знань про трагічні події, зокрема, для майбутніх поколінь.

Проєкт «Сад пам’яті» включає в себе публічну програму, яку організовує Memory Lab – експериментальний підрозділ Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». У межах програми відбудеться серія публічних дискусій про сучасні практики комеморації трагічних подій та способи роботи з травматичним минулим засобами мистецтва та технологій.

Інсталяцію створено за участю Університету Сорбонна та Національного центру наукових досліджень Франції (CNRS).

Кураторська команда проєкту: Оксана Довгополова, Катерина Семенюк, Яна Барінова, Катерина Філюк. 

Проєкт реалізовано за підтримки Посольства Франції в Україні та Французького інституту в Україні. 

Виставка працюватиме до 20 березня із 10:00 до 20:00 без вихідних.

Вхід на виставку, на відкриття та публічну програму – вільний

Місце проведення: Креативна спільнота IZONE; 2-й поверх, вул. Набережно-Лугова, 8.

 

Довідково.

Ольга Кісельова – одна з ключових фігур міжнародного мистецького спрямування art&science та професорка Університету Сорбонна. У 1995 році Ольга Кісельова стала членкинею Вищого інституту візуальних мистецтв при Центрі Помпіду, де поступово почала поєднувати теоретичні дослідження з художньою практикою. Вона активно залучає у свою роботу медіатехнології. Твори Ольги Кісельової знаходяться у найбільших музеях світу: в Паризькому міському музеї сучасного мистецтва, Центрі Помпіду, Музеї сучасного мистецтва Kiasma в Гельсінкі, МoМА в Нью-Йорку, Музеї Гуггенгайма в Більбао тощо.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]