Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві відкрили виставку, присвячену Левку Лук’яненку

27 серпня 2018 року

У Києві відкрили виставку, присвячену Левку Лук’яненку

У  Національному музеї народної архітектури та побуту України відкрили виставку "Лицар гідності й свободи". Вона присвячена Герою України, політичному та громадському діячеві, письменнику, правозахиснику – Левку Лук’яненку. 

«Ім’я Левка Лук'яненка стало символом незламності українського духу. Своє життя він присвятив боротьбі за незалежність нашої країни. Письменник провів 27 років у тюрмах і концтаборах, але не відмовився від своєї ідеї про суверенність. І, мабуть найвища нагорода за роки поневірянь –  24 серпня 1991 року Верховна Рада прийняла Акт проголошення Незалежності, написаний Левком Лук'яненком. Його життя є прикладом самопожертви заради загального блага, заради власного народу», - зазначив заступник міського голови – секретар Київради Володимир Прокопів. 


Виставка знайомить відвідувачів з різними гранями особистості Лук`яненка – як патріота і громадянина, політика, мислителя, історика, філософа, щирої і світлої людини. У рамках експозиції представлені особисті речі Левка Григоровича, його світлини різних років у колі родини та однодумців; державні нагороди, літературний доробок – автобіографічні та історичні книги.

«Левко завжди говорив, що «Україна – понад усе». Ми всі маємо дочекатися того часу, коли наша держава стане повністю незалежною. За це маємо вболівати, молитися і боротися. Українська мова, українська держава мають бути вільними. Мир на колінах нам не потрібен. Так заповідав Левко», - наголосила дружина Героя України Надія Лук'яненко.

Довідково: Левко Лук’яненко — дисидент, співзасновник Української гельсінської групи, народний депутат чотирьох скликань Верховної Ради. Удостоєний звання Героя України. Був першим надзвичайним і повноважним послом України в Канаді. Автор «Акта проголошення незалежності України». Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]