Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві з’явиться «Школа обізнаного киянина», яка навчатиме людей ефективно управляти будинком

15 квітня 2016 року, 15:17

З січня поточного року ми отримали понад 120 звернень від мешканців багатоповерхівок, які виявили бажання створити об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Міська влада сприятиме мешканцям будинків, де ще не створено ОСББ, щоб вони могли обирати того, хто управлятиме й обслуговуватиме їхній будинок. Про це під час зустрічі з представниками ЗМІ сьогодні повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Перше липня не стане критичною точкою для киян, які не визначаться з формою управління будинком. Однак до цієї дати місто повинне провести моніторинг житлового фонду, щоб у подальшому провести конкурс на визначення управителя. Оскільки досі немає порядку проведення конкурсу, який має затвердити Кабмін, ми не зможемо провести цей конкурс до 1-го липня. У конкурсі можуть взяти участь як комерційні, так і муніципальні управляючі компанії. Ми створили 10 муніципальних компаній у Києві, які працюють вже понад 1,5 роки. Якщо мешканців не влаштує призначений управитель, вони зможуть його переобрати, зібравши збори, до 1 липня, через місяць або рік. Сьогодні люди мають широкий вибір: створити ОСББ, приймати рішення через збори, не створюючи ОСББ, залишатися на обслуговуванні в ЖЕКах, допоки люди не дійдуть компромісу щодо зміни управління», – повідомив заступник голови КМДА.

Він також наголосив, що господарями житлового будинку є його мешканці. У Києві здійснено приватизацію житлових будинків на рівні 95%, тобто практично всі будинки знаходяться у спільній сумісній власності мешканців. Власне, будинки, які за звичкою прийнято називати «комунальною власністю», давно не є такими.

«Сьогодні найперше, що робить місто, – це доносить до людей правдиву й вичерпну інформацію про їхні права і можливості як співвласників. Ми плануємо запустити в роботу «Школу обізнаного киянина», яка працюватиме на трьох рівнях: загальна інформація для всіх мешканців, більш глибинна – для тих, хто планує займатися управлінням, а також на рівні підвищення кваліфікації для тих, хто вже здійснює управління», – сказав Петро Пантелеєв.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]