Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У КМДА провели тренінг щодо використання бюджетних коштів під час закупівель із найменшими втратами

27 листопада 2018 року, 9:04

Як безпечно та з найменшими втратами використовувати бюджетні кошти під час закупівель йшлося сьогодні у КМДА під час конференції: «Публічні закупівлі в системі Київської міської влади». Про типові проблемні питання під час аудиту та моніторингу закупівель розповіла учасникам заходу директор Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА Оксана Колтик.

Зокрема, під час попереднього аудиту Департамент моніторить тендерну документацію та очікувану вартість, забезпечує доступ до максимальної кількості інформації через інтернет-портал «Київаудит» (http://kyivaudit.gov.ua). Оксана Колтик закликала присутніх ефективніше використовувати для своїх цілей цей інтернет-ресурс, а також оприлюднювати негативні та позитивні відгуки про постачальників послуг і товарів.

«Це своєрідне «дзеркало», у якому ви можете побачити ваші ризики. Адже іноді доволі складно трактувати деякі законодавчі нормативні акти. Насамперед, щодо принципів та ефективності закупівлі. Хочу ще раз акцентувати: ефективність – це закупівля того, що потрібно, за найменші кошти. При цьому не мається на увазі втрата якості чи придбання чогось дешевого і непотрібного», – сказала вона.

На першому етапі серед типових порушень Оксана Колтик назвала необґрунтовану доцільність закупівлі, порушення порядку визначення предмета закупівлі (скажімо, не правильно визначено код закупівлі за Єдиним державним закупівельним словником), оформлення тендерної документації із порушенням вимог законодавства.

У поточному аудиті Департамент здійснює ідентифікацію ризикових операцій, а також моніторинги перебігу проведення тендерних процедур, результатів «допорогових» закупівель і цін, визначених під час тендеру тощо.

Серед типових порушень: безпідставне відхилення найбільш економічно вигідних пропозицій, перевищення ціни переможця за середньоринкову, невідповідність умов договору тендерній документації, безпідставне допущення змін ціни, якості, кількості, строків виконання.

Під час подальшого аудиту тривають перевірки дотримання законодавства під час проведення процедур закупівель, моніторинги усунення порушень, впровадження наданих рекомендацій, реагувань правоохоронних органів тощо.

«Можливо багатьом із вас здається, що інтернет-портал «Київаудит» – непотрібний елемент, але наша мета – завдяки цьому ресурсу застрахувати вас від можливих помилок та порушень», – підсумувала Оксана Колтик.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]