Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У комунальних медзакладах столиці забезпечено всі умови для безвідмовного безоплатного скринінгу раку молочної залози та остеопорозу – Валентина Гінзбург

20 жовтня 2021 року, 12:02

У Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози та Всесвітній день профілактики остеопорозу, що відзначаються 20 жовтня, директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург нагадала, що наразі у столиці створено всі необхідні умови для раннього виявлення цих небезпечних захворювань. А відтак – і для вчасно розпочатого лікування з метою мінімізації їхніх тяжких ускладнень.

Вона зазначила, що ці дві хвороби, нагадування про які об’єднав день 20 жовтня, насправді мають більше спільного, ніж можна побачити на перший погляд. А саме: наслідки обох цих захворювань успішно попереджаються за умови вчасно поставленого діагнозу та призначення адекватного лікування.

«Саме тому для запровадження скринінгових програм щодо раку молочної залози та остеопорозу було вжито заходів, які дозволили не лише діагностувати патології на ранніх стадіях, а й максимально наблизити (зокрема, і з точки зору крокової доступності) цю послугу до киян», – зазначила Валентина Гінзбург.

Відомо, що рак грудей – найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку в Києві діагностується близько 1200-1500 випадків захворювання на рак молочної залози, 20% із них – занедбані стадії, що не піддаються ефективному лікуванню. Помирає від раку грудей понад 500 киянок на рік.

«Департамент охорони здоров’я запровадив системний підхід до профілактики, раннього виявлення та вчасного лікування раку молочної залози. Організовано низку заходів від роз’яснювальної роботи щодо важливості участі у скринінгу та чітко визначеного алгоритму направлення жінок на обстеження до забезпечення проведення якісних обстежень і лікування в Онкоцентрі відповідно до стандартів надання медичної допомоги», – зауважила Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що для підвищення якості діагностики патологій молочної залози на початкових стадіях та покращення доступності цієї діагностики для киянок, цього року за кошти міського бюджету було значно оновлено мамографічне обладнання в районних консультативно-діагностичних центрах та профільних відділеннях стаціонарів. Усього у 2021 році в комунальних медустановах з’явилося 19 надсучасних мамографів. Обладнання поставлено в 11 консультативно-діагностичні центри, Київський міській консультативно-діагностичний центр, Київський міській пологовий будинок № 3, Олександрівську клінічну лікарню м. Києва та Київський міській клінічний онкологічний центр.

Усі закуплені мамографічні системи є сучасним обладнанням експертного класу. При цьому в Онкоцентрі встановлено мамограф із функцією томосинтезу, що забезпечує всебічну діагностику захворювань молочних залоз і дозволяє виявляти пухлини від кількох міліметрів.

«Таким чином у столиці створено і організаційні, і матеріально технічні можливості для впровадження системного скринінгу раку молочної залози», – підсумувала директорка Департаменту.

Схожа ситуація з реалізацією скринінгової програми з остеопенії та остеопорозу.

Остеопенія – захворювання, яке характеризується зниженням щільності кісток, вона є попередником остеопорозу. Остеопороз – системне захворювання скелета, яке призводить до підвищення крихкості кісток та високого ризику їх переломів.

«Небезпека цих захворювань – в абсолютній непомітності та безболісності на початкових стадіях. У той час, коли занедбані стани призводять до тяжких переломів та інвалідизації. Вчасно діагностована проблема дозволяє гальмувати процес руйнування кісткової тканини, а тому залишає хворому можливість жити повноцінним життям», – підкреслила Валентина Гінзбург.

У столиці для раннього виявлення остеопорозу, запобігання підвищенню ламкості кісток і ризику переломів організовано направлення пацієнтів груп ризику на проведення відповідних досліджень; взяття таких пацієнтів під динамічний медичний нагляд, проведення регулярних обстежень та адекватного лікування, інформування пацієнтів груп ризику про необхідність проведення рентгенівської денситометрії.

Денситометрія – золотий стандарт діагностики остеопенії та остеопорозу. Це надточне дослідження визначає рівень мінеральної щільності кісткових тканин і дозволяє виявити патологічні зміни на ранніх стадіях.

Директорка Департаменту охорони здоров’я повідомила, що в 2021 році 11 комунальних медзакладів забезпечені спеціальним обладнанням – денситометрами. Вони встановлені у 9 районних консультативно-діагностичних центрах, Київській міській клінічній лікарні № 6 та Київському міському клінічному ендокринологічному центрі. Медичні працівники пройшли необхідні навчання. Велика кількість денситометрів уже введені в експлуатацію, інші запрацюють незабаром.

Валентина Гінзбург нагадала, що в жовтні 2021 року на черговій сесії Київради була прийнята нова Міська цільова програма «Громадське здоров’я» на 2022-2025 роки.

«Фактично, це структурований план просвітницьких та профілактично-діагностичних заходів, спрямованих на збереження здоров’я киян. І дуже важливим є те, що для реалізації заходів Програми впродовж двох останніх років у столиці створювалася відповідна матеріально-технічна база. Саме ця ґрунтовна підготовча робота сьогодні дозволяє, серед іншого, впроваджувати та розвивати скринінгові програми. Як приклад, який я вже навела, – з раннього виявлення таких поширених патологій як рак молочної залози та остеопороз. Усе, що сьогодні потрібно зробити киянину, – звернуться до свого лікаря із запитанням: які профілактичні обстеження рекомендовані саме мені? І дуже бажано зробити це заздалегідь, не очікуючи на погіршення стану», – закликала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]