Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У місті Тулуза відкрили скульптуру Анни Київської

03 жовтня 2018 року, 16:22

У французькому місті Тулуза відкрили скульптуру княжни Анни Київської. Участь у відкритті взяв перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, який перебуває у відрядженні.

«Цього знаменного дня Київський міський голова Віталій Кличко мені довірив високу місію представляти міську владу на відкритті у Тулузі скульптури Анни Київської. Скажу без перебільшення, Франція є не просто самобутньою, але й унікальною країною. Ми знаємо цю країну як одну з найбільших європейських держав, країну з потужною економікою, багатою культурою та прадавньою історією. Говорячи про добросусідські українсько-французькі відносини, які стали передумовою сьогоднішнього свята, ми надаємо особливо символічне значення сьогоднішньому святу, тому що Франція і Київська Русь писали спільні сторінки історії ще за часів, коли Європа тільки народжувалася. Адже саме доньці Київського князя Ярослава Мудрого – Анні Ярославні – долею судилося стати у 1049 році дружиною французького короля Генріха І і, будучи матір’ю малолітнього Філіппа І, – Королевою Франції», – сказав Микола Поворозник.

За його словами, Київ і Тулузу єднають давні партнерські стосунки, історія яких налічує чимало спільного. Небагато міст можуть похвалитися тим, що мають таку багатовікову історію.

«Дружні стосунки Києва і Тулузи мають багаторічний та сталий характер. Історія минулих років показує нам чудові приклади співробітництва у галузі культури, освіти і мистецтва. Перші ділові і культурні контакти між нашими містами були започатковані ще у 50-х роках минулого сторіччя, а 9 червня 1975 року в Києві була підписана Угода про дружні зв’язки між містами Київ і Тулуза. Протягом останніх років мали місце численні візити представників органів місцевої влади обох міст, спеціалістів у галузі охорони здоров’я, професорського складу вишів, діячів культури і мистецтв», – зазначив Микола Поворозник.

Під час заходу Микола Поворозник вручив медаль «Анна Київська, троянди і лаври» великому другу Києва – Уповноваженому муніципальному раднику мерії Тулузи Авіву Зонабенду.

Він наголосив на тому, що цей захід є символічним містком дружби, який єднає Київ і Тулузу, Україну і Францію.

«Від імені київської міської влади і всіх киян дозвольте висловити щиру подяку всім, хто доклав зусиль до реалізації цього проекту, за вагомий внесок у розбудову українсько-французьких відносин та задля єдності народів світу», – підсумував Микола Поворозник.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]