Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Музеї історії міста Києва презентували виставку «Київська ялинка від XIX cт. до сьогодення» (+фото)

23 листопада 2023 року, 12:00

Музей історії міста Києва розпочав цикл тематичних проєктів до зимових свят виставкою «Київська ялинка від XIX cт. до сьогодення». Під час огляду експонатів відвідувачі зможуть дізнатися, як кияни прикрашали ялинку 100 років тому та чому під час окупації радянської України ялинкові прикраси так довго використовували в цілях пропаганди. Про це повідомив директор Департаменту культури КМДА Сергій Анжияк.

«Виставка вражає своєю багатогранністю та наповненістю. Потрапляючи в експозиційний простір, розумієш, що всі експонати створюють цілісний портрет різдвяного Києва конкретного періоду. Навіть маленькі деталі, які одразу не кидаються в очі, ховають у собі неймовірні історії, характерні для того чи іншого часу. Старовинні іграшки, святковий одяг минулих століть, неповторний живопис із видами зимового міста, меблі, різдвяний декор, посуд… Це все занурює нас у певну атмосферу і створює святковий настрій», – сказав Сергій Анжияк.

Він зазначив, що головним атрибутом виставки є ялинка, яка завжди була в оселях киян, хоч і змінювала свої ролі, а в певний час була предметом пропаганди. Відвідувачі зможуть побачити, як змінювались ялинкові прикраси, як вони вдосконалювались, як «народжувались» ялинкові іграшки саме українського виробництва та змінювалась їхня тематика, форми, оздоблення.

Також на відвідувачів чекають живописні та графічні роботи українських митців із зображенням неймовірних видів зимового Києва з фондів Музею історії міста Києва.

Окрім того, в межах виставки проводитимуться екскурсії від провідних наукових співробітників музею та кураторів проєкту, майстер-класи для дітей і дорослих.

Експонати для виставки надали: Марина Лукʼянова, ТМ «Різдвяні історії», Павло Третьяков, Людмила Степаненко, Тетяна Ананьєва, Зінаїда Борисенко, Микола Карапота, Олександр Кулиненко, Олена Рябінська, Ілля Суворов, Андрій Турчанінов, Ірина Халявка.

Виставка проходить у Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва за адресою: вул. Богдана Хмельницького, 7.

Графік її роботи – згідно із графіком роботи музею:

ср. – нд.: 12:00-19:00, пн – вт.: вихідні.

Каса працює з 12:00 до 18:30.

Відкриття виставки «Київська ялинка від XIX cт. до сьогодення» в Музеї історії міста Києва (фото – КМДА, Олексій Самсонов)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]