Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Музеї української діаспори представлять доробок всесвітньо відомого філософа Льва Шестова

16 листопада 2016 року, 9:53

У Києві відкрилась виставка «Лев Шестов (1866-1938), думки звідусіль» із нагоди 150-ї річниці з дня народження всесвітньо відомого філософа. Музей української діаспори, Посольство Франції в Україні, Французький інститут в Україні та Товариство вивчення доробку Льва Шестова за участю його рідних запрошують на виставку усіх бажаючих.

Як повідомляє Департамент культури КМДА, виставка допоможе відкрити для себе одного з найвидатніших представників екзистенціальної думки, який народився в Києві та помер у Парижі у 1938 році. На виставці представлені архівні фотографії сім’ї, друзів філософа, самого Льва Шестова у різні періоди його життя, листи та книги.

Для всіх охочих дізнатись більше про життя та творчість Льва Шестова у рамках експозиції відбудуться лекції. Зокрема:

  •  16 листопада (середа) з 16:30 до 17:00 – екскурсія виставкою, о 17:00 – «Сприйняття ідей Льва Шестова у Франції та в Європі». Лекція історика Антуана Аржаковського (Франція);
  •  26 листопада (субота) о 14:00 – «Київ Льва Шестова». Лекція краєзнавця та публіциста Ігоря Гольфмана (Україна).

Виставка триватиме з 16 листопада до 4 грудня 2016 року (вт – нд: з 10:00 до 17:00).

 

Місце проведення: вул. Московська, 40Б, Музей української діаспори.

Акредитація обов’язкова за адресою: [email protected].

 

Довідково.

До когорти народжених в Україні мислителів XX століття, які здобули світове визнання, по праву належить Ієгуда Лейб Ісаакович Шварцман, відомий під псевдонімом Лев Шестов. Його творчий шлях примітний тим, що швидко подолавши певне захоплення марксизмом, він від іронічного скептицизму еволюціонував до філософського обґрунтування абсолютної, самодостатньої біблійної віри. Головним для нього була віра як така, безпосереднє духовне спілкування людини у відчаї, закинутої у світ, де немає ґрунту під ногами, і незбагненного, але присутнього в усьому, що відбувається, Бога. При цьому його праці протягом усього життя, хоч би які погляди він сповідував кожного даного моменту, незмінно вирізнялися парадоксальністю і глибиною думки, щонайширшою ерудицією і стилістичною майстерністю. Оригінальний мислитель Лев Шестов сформувався під впливом поглядів Ніцше, Достоєвського, Толстого. Сприйняв низку ідей Платона, Плотіна, Канта, Паскаля, проте ніколи не належав ні до однієї філософської течії, критично ставлячись до традиційних раціоналістичних спекуляцій і побудов здорового глузду, не прагнув до побудови власної філософської системи. Лев Шестов відомий також своїм листуванням із видатними інтелектуалами своєї епохи, зокрема, з Миколою Бердяєвим та Мартіном Гайдегерром.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]