Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва пройде виставка «Київська ялинка від XIX cт. до сьогодення»

21 листопада 2023 року, 15:42

Цьогоріч, коли Україна перейшла на новоюліанський календар та відзначатиме Різдво 25 грудня, Музей історії міста Києва спільно з колекціонеркою старовинних ялинкових прикрас Мариною Лукʼяновою представляють виставку «Київська ялинка від XIX cт. до сьогодення», що дозволить відвідувачам поринути в атмосферу різдвяного Києва різних періодів. Про це повідомляють організатори виставки.

Святкова сукня ручного пошиття початку XIX ст.; оригінальні ялинкові прикраси часів Кайзера Вільгельма, що використовувались у цілях пропаганди; ведмедик 40-х років, знайдений у руїнах перед Михайлівською площею; Дід Мороз 1926 року авторства Г. Світлицького; ковзани 1920-х років; меблі, яким понад 200 років; грамофон початку XX ст. Ці та багато інших унікальних експонатів будуть представлені на виставці у спеціально облаштованих інтер’єрах за різні періоди з ХІХ до кінця ХХ століття.

«Цією виставкою ми прагнемо показати, який довгий шлях Україні довелось пройти, аби відзначати Різдво разом з усією Європою, з нашими друзями та союзниками. Завітавши на «Київську ялинку», ви зможете здійснити мандрівку в часі та побачити, як змінювались традиції святкування Різдва крізь роки. І хоч колись ялинки доводилось ховати в шафи, але свято завжди було з нами, а світло обов’язково перемагало темряву», – зазначає генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова.

За словами організаторів, особливе місце в експозиції займає саме ялинка як головний атрибут свята та іграшки до неї. У кожному інтер’єрі відвідувач зможе побачити ялинку, оздоблену актуальними на той час прикрасами. На виставці будуть представлені зразки ялинкових прикрас з особистої колекції Марини Лук’янової з середини ХІХ століття і до 90-х років ХХ століття. Чимало з них мають унікальну історію та є ексклюзивними.

«Українська різдвяна іграшка – це як код, визначна ознака ДНК часу. Це невід’ємна частина нашої історії, яку важливо пізнавати та досліджувати. Ми показуємо найрізноманітніші ялинкові прикраси, аби максимально занурити відвідувача в атмосферу конкретного періоду: дорадянська писанка з порцеляни та сусального золота 1907 року, перші фігурні скляні прикраси 20-х рр. ХХ ст., Святий Миколай з вати та пап’є-маше 1930-х рр., іграшки українських артілей 50-60-х рр. ХХ ст., а ще дротові, картонажні, лавсанові та пластикові іграшки», – зауважує колекціонерка Марина Лук’янова.

Доповнять колекцію старовинних ялинкових прикрас і сучасні зразки скляних іграшок ручної роботи ТМ «Різдвяні історії».

Окрім цього, на відвідувачів чекають живописні та графічні роботи українських митців із зображенням неймовірних видів зимового Києва з фондів Музею історії міста Києва.

У межах виставки також проводитимуться екскурсії від провідних наукових співробітників музею та кураторів проєкту, майстер-класи для дітей і дорослих.

Експонати для виставки надали: Марина Лукʼянова, ТМ «Різдвяні історії», Павло Третьяков, Людмила Степаненко, Тетяна Ананьєва, Зінаїда Борисенко, Микола Карапота, Олександр Кулиненко, Олена Рябінська, Ілля Суворов, Андрій Турчанінов, Ірина Халявка.

Виставка буде доступна для огляду з 23 листопада.

Графік роботи виставки: Ср.-Нд.: 12:00-19:00, Пн-Вт.: вихідні. Каса працює до 18:30.

Місце: Музейно-виставковий центр Музею історії міста Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]