Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У рамках міжурядового проекту реконструкції Бортницької станції аерації планують створити міжурядову переговорну групу

14 лютого 2022 року, 17:06

У рамках міжурядового проекту реконструкції Бортницької станції аерації планують створити міжурядову переговорну групу. Вона покликана врегулювати низку принципових питань, що затримують реалізацію проекту реконструкції Бортницької станції аерації. Зокрема, йдеться про створення умов для отримання конкурентних цінових пропозицій при проведенні процедури закупівлі робіт . Про це йшлося сьогодні на зустрічі представників Міністерства розвитку громад та територій України, Київської міської державної адміністрації та ПрАТ «АК «Київводоканал».

Нагадаємо, що реконструкція Бортницької станції аерації – один із масштабніших інфраструктурних проектів України, виконується в рамках угоди, підписаної урядами України та Японії і передбачає надання Українській стороні кредиту в розмірі 108 млрд японських єн коштами Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) за умовами STEP.

Виконання реконструкції дозволить досягти якіснішого очищення стоків, на рівні стандартів Європи, зменшити негативний вплив на довкілля, ліквідувати неприємні запахи у наближених до станції житлових районах, а також впровадити новітні технології обробки та утилізації осадів.

За умовами кредитної угоди, 30% від загальної вартості будівельного контракту мають складати товари та послуги, які постачаються з Японії; генеральний підрядник має бути представлений компанією із Японії, японський консультант, що здійснює контроль за реалізацією Проекту.

Наразі саме деякі з визначених умов не дають можливість розпочати будівельні роботи на майданчику. Протягом 2019-2021років ПрАТ «АК «Київводоканал» як Замовник будівництва, керуючись правилами JICA, двічі проводило відкриту процедуру закупівлі на визначення генерального підрядника серед японських компаній. В обох процедурах брав участь один претендент, який не виконав умови тендеру при проведенні першої процедури та надав значно вищу ціну пропозиції, порівняно з очікуваною вартістю Проекту в другій процедурі, а отже був відхилений спільним рішенням замовника і японського консультанта за погодженням JICA. Тобто умова обмеження можливих претендентів для виконання усього масштабного обсягу робіт однією країною унеможливила наявність конкуренції на торгах та стала основним чинником суттєвого завищення вартості пропозиції.

Розуміючи цей факт, на виконання доручень Президента України та Прем’єр-Міністра України, ПрАТ «АК «Київводоканалом» як Замовником Проекту спільно з Японським консультантом попередньо опрацьовано варіанти врегулювання питання, проведено відповідні дослідження та запропоновано розпочати проведення перемовин із Кредитором та Урядом Японії щодо часткової зміни умов кредитування в частині розширення конкуренції.

У рамках переговорної групи, до роботи в якій пропонується залучити японську сторону, будуть опрацьовуватись найбільш ефективні подальші алгоритми. Наразі для вирішення всіх проблемних питань представники урядів України та Японії мають особливу увагу приділити питанням можливих змін умов кредитування для забезпечення більш конкурентної процедури торгів та отримання конкурентних цінових пропозицій.

Після врегулювання зазначених питань та їхнього узгодження із японською стороною, українською стороною буде проведено повторну тендерну процедуру для визначення генерального підрядника.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]