Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У спекотний період в столиці патрулюватимуть пожежонебезпечні ділянки лісових масивів

05 травня 2020 року, 16:42

У столиці патрулюватимуть пожежонебезпечні ділянки лісових масивів. Допомогу в організації патрулювань протягом пожежонебезпечного періоду комунальному об’єднанню «Київзеленбуд» надаватимуть представники поліції та ДСНС. Про це йдеться у протоколі засідання Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

У рамках підготовки до пожежонебезпечного періоду КО «Київзеленбуд» створить мінералізовані смуги, систему протипожежних бар’єрів, канав та забезпечить їх поновлення. У першу чергу, такі роботи будуть виконані в пожежонебезпечних лісових масивах, які прилягають до населених пунктів, доріг, ліній електропередач, нафто-, газо- продуктопроводів.

Районні комунальні підприємства з утримання зелених насаджень міста і лісопаркових господарств будуть залучатися до ліквідації загорань на закріплених за ними територіях.

Для цього підготують протипожежну техніку, створять необхідний резерв паливо-мастильних матеріалів, забезпечать особовий склад протипожежним інвентарем.

Окрім того, протягом пожежонебезпечного періоду буде встановлено цілодобове чергування членів пожежно-сторожової охорони, добровільних пожежних дружин на пожежній та пристосованій для гасіння пожеж техніці.

Як ідеться в документі, заборонять заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів, окрім тих, що використовуються для лісогосподарських потреб.

Проведуть рекреаційне облаштування територій лісових масивів у місцях масового відпочинку киян. Території забезпечать засобами протипожежної агітації та попереджувальними знаками.

Нагадуємо, що у столиці продовжує діяти заборона на відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон. Недотримання умов карантину загрожує штрафами, нижній поріг яких становить 17 тис. грн.

Окрім того, чинним законодавством заборонено розведення багаття у лісах і парках. Штрафи для паліїв за знищення або пошкодження лісових масивів можуть сягати 150 тис. грн.

Довідково.

Фахівці нагадують правила поведінки, якщо ви опинилися в осередку пожежі:

  • не панікуйте та не приймайте поспішних необдуманих рішень;
  • не тікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову та обличчя одягом;
  • із небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напрямку поширення вогню;
  • якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що над самою поверхнею землі (тут воно менш задимлене); рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;
  • гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;
  • під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг і просік, не випускайте з виду інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв’язок за допомогою голосу;
  • будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися і травмувати вас;
  • особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому рухайтеся, за можливості, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;
  • після виходу із осередку пожежі повідомте місцеві органи влади та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.

Запам’ятайте: в усіх випадках, якщо ви у змозі, зателефонуйте «101» і викличте пожежників.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]