Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столичних закладах освіти посилять протиепідемічні заходи через зростання захворюваності на грип та ГРВІ у дітей

31 січня 2024 року, 16:52

Столичні педагоги і медики фіксують сезонне зростання захворюваності на грип та ГРВІ, зокрема на COVID-19. Так, у Києві захворюваність серед дітей порівняно з попереднім тижнем зросла на понад 50%. Про це йшлося під час сьогоднішнього засідання Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Щоб попередити стрімке розповсюдження інфекційних захворювань, міська влада закликає дотримуватися заходів епідеміологічної безпеки та свідомо ставитися до власного здоров’я і близьких.

«Дочекатися епідемії, а потім мужньо її долати – абсолютно неправильний підхід. Ціна такої позиції – здоров’я та життя, зокрема – наших дітей. Відбувається прогнозований для цієї пори року зріст захворюваності. І від кожного особисто залежить, перетвориться він на спалах або ні. Залишайтеся вдома, якщо маєте ознаки ГРВІ. Зверніться до лікаря, щоб встановити діагноз та визначитися з тактикою лікування. І пам’ятайте, що діти дуже швидко заражають одне одного, а потім всю родину. Тож залишайте свою дитину вдома, навіть якщо в неї «легкий» нежить, особливо зараз, коли через повітряні тривоги діти годинами змушені сидіти в укриттях, розповсюджуючи захворювання. Нежить може бути початком грипу або іншого респіраторно-вірусного захворювання. Яке, по-перше, треба якнайшвидше почати лікувати, а по-друге – убезпечити навколишніх від зараження», – наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Директорка Департаменту освіти і науки Олена Фіданян закликала батьків бути відповідальними та не відводити дітей з ознаками захворювання до дитсадків і шкіл.

«Якщо рівень захворюваності серед школярів стрімко зростатиме, ми будемо змушені рекомендувати столичним закладам освіти перейти в дистанційний режим роботи. Тому звертаюся до батьків – будьте свідомими. При перших ознаках захворювання в дитини – залиште її вдома та зверніться до лікаря. Не наражайте на небезпеку інших учасників освітнього процесу – як дітей, так і педагогічних працівників», – наголосила директорка Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян.

Нагадаємо основні рекомендації, яких слід дотримуватися, щоб вберегтися від поширення інфекційних захворювань.

  • Дотримуйтеся правил особистої гігієни. Мийте часто руки з милом упродовж 20-ти секунд. Користуйтесь антисептиком, вміст спирту в якому не повинен бути менше 60-80%. Уникайте дотиків до свого обличчя. Не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота.
  • Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ та тими, хто має симптоми застуди. Мінімальна дистанція – 1,5 м.
  • Термічно обробляйте продукти.
  • Провітрюйте та зволожуйте приміщення, в якому перебуваєте.
  • Захворів – сиди вдома. Це перше правило, яким має керуватися кожен, хто відчув симптоми захворювання.
  • При проявах симптомів захворювання – повідомте свого сімейного лікаря. Не відмовляйтеся від госпіталізації, якщо лікар вбачає таку необхідність.
  • Покладіть у шкільний рюкзак маску, яку дитина зможе використати, якщо доведеться перебувати в укритті з великою кількістю людей.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]